Αναβολή για την Παρασκευή 27 Μαρτίου πήρε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι συγκατηγορούμενοί του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για την υπόθεση των ζημιογόνων δανείων που χορήγησε η Proton Bank. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στο εδώλιο 43 άτομα, με τα βλέμματα να συγκεντρώνονται στον πρωταγωνιστή της ιστορίας, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ads

Η υπόθεση αφορά επισφαλείς δανειοδοτήσεις ύψους περίπου 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η τράπεζα υπό την ηγεσία Λαυρεντιάδη, την περίοδο 2010-2011. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί τα χρήματα αυτά φέρονται να  κατέληξαν επί το πλείστον σε εταιρείες που σχετίζονται με τον ίδιο.

Το κατηγορητήριο, όπως διατυπώνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τόσο για τον ίδιο τον επιχειρηματία όσο και για τους 42 συγκατηγορουμένους του περιλαμβάνει σωρεία κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία. Σε κάποιους από τους κατηγορουμένους, η κατηγορία αποδίδεται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στη δικογραφία για την υπόθεση, αναφέρεται πως οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο, στα πλαίσια οργανωμένης και με κατανεμημένους ρόλους, ομάδας. Μάλιστα από ότι έχει προκύψει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και συνεργάτες του, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν εταιρείες αποκλειστικά και μόνο για να δεχθούν τα χρήματα των δανείων από την Proton Bank. Την λίδια στιγμή σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα μέλη της Διοίκησης της τράπεζας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, με σκοπιμότητα αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια.

Ads