Η διαπραγμάτευση ξεκινάει την Τετάρτη και θα είναι πολυεπίπεδη, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς εκτός από τις τεχνικές διαβουλεύσεις με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Παρίσι με τον ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, και τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ads

Επίσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα. Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ενώ στις Βρυξέλλες θα έχει συνάντηση με τους Μάρτιν Σουλτς και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία αναμένεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις τεχνικές διαβουλεύσεις, που ξεκινούν την Τετάρτη στις Βυξέλλες, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να συντονίσει την διαπραγμάτευση. Ο κ. Χουλιαράκης θα παρέχει στο ελληνικό κλιμάκιο των Βρυξελλών τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί εκ νέου και στη Βελγική πρωτεύουσα αν κριθεί απαραίτητο.

Ads

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως εάν και εφόσον αυτό ζητηθεί από τους θεσμούς στο πλαίσιο διασταύρωσης στοιχείων, τότε τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ είναι ευπρόσδεκτα ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες. Μάλιστα αφήνουν ανοιχτό αυτό να συμβεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας πως θα πρόκειται αποκλειστικά για ολιγομελείς τεχνικές αποστολές.

Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια και πληροφορίες πως  τεχνικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. “Τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα”, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές.