Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενημερώθηκε σήμερα, Πέμπτη, η τρόικα στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Διακύβευμα των αρχικών συναντήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα αποτελεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Ads

 
Η συζήτηση με τον κ. Στουρνάρα διήρκεσε περίπου δύο ώρες, χωρίς να γίνουν δηλώσεις μετά τη λήξη της. Ακολούθησε η συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

O κ. Σαμαράς επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή».

Στελέχη της κυβέρνησης εστιάζουν στο ότι οι πρώτες αυτές διερευνητικές επαφές έχουν τον χαρακτήρα μιας πρώτης γνωριμίας των υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μόρς (ΕΕ) και ότι θα υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση για τα θέματα του κάθε χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα δε, με τις διαρροές κύριος στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από πλευράς της Ελλάδας.
 
Η κυβερνητική τρόικα έχει δεσμευτεί να θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη νέα μείωση των μισθών. Ωστόσο, όσον αφορά το Δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει τις απολύσεις μειώνοντας δραστικά τους συμβασιούχους – κάνοντας ουσιαστικά λόγο για μηδενισμό τους – και υποκαθιστώντας τον κανόνα 1 προς 5 (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο) με τον αυστηρότερο 1 προς 10.
 
Η τρόικα, από τη δική της πλευρά, αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της κάλυψης των δημοσιονομικών αποκλίσεων, εστιάζοντας στις υστερήσεις των φορολογικών εσόδων, στην καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων 150.000 υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα.
 
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τα κόμματα της κυβέρνησης και οι υπουργοί έχουν ήδη συμφωνήσει στο να προσφέρουν επιθετικές αποκρατικοποιήσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, ολοκλήρωση, πριν από το τέλος του χρόνου, της συγχώνευσης ή της κατάργησης περίπου 60 ανενεργών σήμερα δημόσιων οργανισμών, ταχύτερο βηματισμό στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μείωση των αμυντικών δαπανών.
 
Αναφορικά με τις κρατικοποιήσεις, χθες, κλιμάκιο της τρόικας είχε συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας τη Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστα Μητρόπουλο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου έως το τέλος του 2011, ολοκληρώθηκαν 4 αποκρατικοποιήσεις, με συνολικά έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,56 δισ. ευρώ σε μετρητά.
 
Τόνισε, δε, ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν 6 ακόμη αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιόπη, Αφάντου), σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται 9 αποκρατικοποιήσεις (28 ακίνητα, ΕΥΑΘ, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ ΟΔΙΕ , οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία.
 
Η τρόικα έχει ήδη λάβει από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά ενημέρωση για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών και την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και στις επαφές που θα έχει τις επόμενες 72 ώρες με τους υπουργούς της κυβέρνησης θα συζητήσει επί συγκεκριμένων μεγεθών.
 
Την ίδια ώρα, με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων από τεχνικά κλιμάκια της τρόικας σε όλους του νευραλγικούς τομείς του κρατικού μηχανισμού. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει αναλυτικότερη εξέταση σε μία προς μία, όλες τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

Ads