Από σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στην Μητρόπολη και από τις 3 έως τις 7 το απόγευμα ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη.

Ads

Θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.).

Θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του Μ. Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο τόπος ταφής του μεγάλου δημιουργού αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στην οικογένεια Θεοδωράκη, αφού, η κόρη του Μαργαρίτα, ήθελε να κηδευτεί στο Βραχάτι Κορινθίας, παρά την σαφή επιθυμία του πατέρα της. Τελικά, σε κλίμα ομόνοιας  συμφωνήθηκε η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη να γίνει στον Γαλατά Χανίων, σύμφωνα με τη θέλησή του.

Στην κηδεία θα παραστεί όλη η οικογένεια και η κόρη του Μαργαρίτα, καθώς και η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Συνεπώς η συνεδρίαση του Δικαστηρίου σήμερα, Δευτέρα που θα εξέταζε την υπόθεση του μέρους της ταφής του εμβληματικού δημιουργού, αποκτά τυπικό χαρακτήρα. Εγγυητής των εξελίξεων είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας και το ΚΚΕ, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στην τελευταία του επιστολή ανέφερε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».