Με τον κίνδυνο να παρέλθει το 18μηνο και να βρεθούν εκτός φυλακής οι προσωρινά κρατούμενοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση βιασμού και μαστροπίας της Ηλιούπολης, αλλά και χωρίς να είναι σίγουρη η παρουσία της 19χρονης και της 25χρονης που βίαζε, εξέδιδε και κρατούσε αιχμάλωτες ο επίορκος αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος – οι οποίες προστατεύονται από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα θύματα τράφικινγκ και μπορούν να μην παρευρεθούν στη δικαστική αίθουσα – ξεκινά σήμερα Δευτέρα η αποδεικτική διαδικασία, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ads

Όπως δήλωσε η δικηγόρος των δύο καταγγελουσών, Αντωνία Λεγάκη, μιλώντας στο tvxs.gr η υπόθεση «συζητείται σε πρώτο προσδιορισμό δικασίμου, τον 18ο μήνα από την τέλεση του αδικήματος, γεγονός που σημαίνει ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα αποφυλάκισης των κατηγορουμένων στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς καν να έχει ακόμα εκδοθεί η απόφαση».

«Τα κορίτσια εδώ και 18 μήνες απειλούνται»

Αναφερόμενη στις καταγελούσες η κα Λεγάκη μίλησε για απειλές αλλά και προσπάθειες εξαπάτησης των δύο νεαρών γυναικών. «Τα κορίτσια έτσι κι αλλιώς εδώ και 18 μήνες απειλούνται. Η μία δεν μπορεί σχεδόν να βγει απο το σπίτι. Βγαίνει και της λένε ότι θα τη θάψουν. Απειλείται και η μητέρα της, απειλείται ολη η οικογένεια της. Η δεύτερη κοπέλα δέχεται τηλεφωνήματα απο ανθρώπους που της λένε ότι είναι αστυνομικοί και της ζητάνε να στείλει e-mail παραίτησης από την υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά η δικηγόρος και έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερα βάρβαρη αυτή η δικογραφία» που «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα κορίτσια».

Ads

Η ίδια αφήνοντας αιχμές για το πόσο προστατεύονται οι καταγελούσες τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη που μέχρι σήμερα έχει φανεί λιγότερη από ό,τι θα έπρεπε για να προστατεύσει τα θύματα, οφείλει τώρα να πάρει θέση και να εξασφαλίσει ότι τα θύματα της σωματεμπορίας θα δικαιωθούν. Να εξασφαλιστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα βγουν έξω να ολοκληρώσουν αυτό που δεν ολοκλήρωσαν και έτσι επιβίωσαν τα κορίτσια και ότι θα τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος αλλά και κατά τρόπο που θα τους καθιστά ακίνδυνους και για αυτά τα κορίτσια και για οποιοδήποτε άλλο».

Πέντε άτομα στο «σκαμνί»

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν συνολικά πέντε άτομα, με βασικό κατηγορούμενο τον επίορκο αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο που, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, κρατούσε φυλακισμένη τη 19χρονη στο διαμέρισμά του, τη βίαζε, την κακοποιούσε και την εξέδιδε. Ο ίδιος παραπέμπεται και για την υπόθεση ακόμα μιας γυναίκας, μιας 25άχρονης η οποία κατήγγειλε ότι βίωνε ακριβώς ό,τι και η 19χρονη στα χέρια του κατηγορούμενου από το 2017.

Δίπλα του θα βρίσκεται ο πατέρας της 19χρονης που κατηγορείται ότι τη βίαζε από την ηλικία των 11 ετών, ενώ τρίτος κατηγορούμενος είναι ο πρώην σύντροφός της, κοπέλας, που κατηγορείται ότι την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη, ενώ ενώπιον του δικαστηρίου παραπέμπονται επίσης ένας φίλος και συνεργάτης του αστυνομικού που κατηγορείται για συνέργεια (άμεση συνδρομή σε εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα), και ακόμη ένα πρόσωπο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών..

Τι λέει το παραπεμπτικό βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ο κατηγορούμενος Δ. Μπουγιούκος όσο και ο πρώην σύντροφος της 19χρονης εκμεταλλεύτηκαν την ευάλωτη θέση στην οποία βρισκόταν η 19χρονη εξαιτίας του προβληματικού οικογενειακού περιβάλλοντος και την ανάγκη της να διαφύγει από το πατρικό της και κατά συνέπεια από τον πατέρα της ο οποίος τη βίαζε από τα 11 έως τα 17 της χρόνια, απειλώντας τη ή ασκώντας της βία, την εξέδιδαν.

Συγκεκριμένα σχετικά με τον 40χρονο αστυνομικό το βούλευμα αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος την εξέδιδε και την κρατούσε παράνομα στο σπίτι του «απειλώντας ότι θα την σκοτώσει ή ότι θα βλάψει την ζωή ή την σωματική ακεραιότητα των μελών της οικογένειας της, προτάσσοντας συχνά προς το μέρος της ένα μαχαίρι ή ένα πιστόλι και χρησιμοποιώντας αλλά εξαναγκαστικά μέσα όπως η χορήγηση σε αυτήν κοκαΐνης» και της ασκούσε βία «σε διάφορα σημεία του σώματος της είτε με τη χρήση ξύλινης  ράβδου, είτε με γροθιές και λακτίσματα».

Σε άλλο σημείο του βουλεύματος σημειώνεται ότι  «την παρέσυρε στην πορνεία κάμπτοντας την αντίσταση και την αντίθετη βούληση της φροντίζοντας την και παρέχοντας της συναισθηματική κάλυψη προσφέροντας της και κατάλυμα, επωφελούμενος των οικονομικών, οικογενειακών και προσωπικών της προβλημάτων και εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση στην οποία βρισκόταν και συγκεκριμένα το νεαρό της ηλικίας της (18,5 ετών) και την ανάγκη της να βρει εργασία και χώρο για διαμονή μετά την αποχώρηση της αρχικά από την οικογενειακή οικία προκειμένου να διαφύγει από τον  πατέρα της ο οποίος ανέκαθεν ήταν αυταρχικός βίαιος επιθετικός και προσβλητικός απέναντι σε όλα τα μέλη της οικογένειας του, από την ηλικία δε των 11 ετών την εξαναγκάσει να επιχειρεί και να ανέχεται γενετήσιες πράξεις μαζί του, και στη συνέχεια από την οικία του πρώην συντρόφου της, ο οποίος με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας και απειλών αλλά και με επιβολή εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση της την είχε εξώθηση στην πορνεία».

Το δικαστικό συμβούλιο στο σκεπτικό του, όσον αφορά τη δεύτερη καταγελούσα την 25χρονη που κατήγγειλε και εκείνη με τη σειρά της τον αστυνομικό, ο τελευταίος την ανάγκασε «παρά την θέλησή της να έρθει σε κατάφυση και παρά φύση συνουσία μαζί του με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του […]  με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας και απειλώντας ότι θα σκοτώσει την ίδια ή τα μέλη της οικογένειας της είτε απευθύνοντας τις ανάλογες φράσεις είτε αφήνοντας ένα πυροβόλο όπλο εμφανή σημεία, είτε κρατώντας το όπλο αυτό επιδεικτικά, την κατακρατούσε παράνομα εντός της οικίας [… ]της στέρησε τη φυσική ελευθερία της κίνησης της και την περιορίσει σε ορισμένο χώρο επιτρέποντας της να εξέρχεται σπάνια και μόνο για συγκεκριμένους λόγους πάντοτε όμως υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του κατά τρόπο που ίδια διελάμβανε ως αδύνατη και μάταια τη διαφυγή της προκειμένου να την εξαναγκάσει να εκπορνεύεται» ενώ και σε αυτή την περίπτωση οι δικαστές κάνουν λόγο για ευάλωτη θέση της κοπέλας και κακές σχέσεις με την οικογένεια, πράγμα που ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε.

Τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι

Ο Δ. Μπουγιούκος κατά την απολογία του ισχυρίστηκε πως οι δύο κοπέλες ήθελαν να κάνουν καριέρα στον χώρο των ερωτικών ταινιών, και πως εκείνος προσπαθούσε να αποκόψει τη 19χρονη από την πορνεία. Όσο για την 25χρονη, ανέφερε ότι τον στοχοποίησε προκειμένου να «αποστιγματιστεί ως πορνοστάρ έναντι της οικογένειας και του κύκλου της».

Τα παραπάνω χαρακτηρίστηκαν ως αβάσιμοι ισχυρισμοί από την εισαγγελέα, η οποία στην πρότασή της έκανε λόγο για «έναν παρόμοιο τρόπο δράσης και συμπεριφοράς του κατηγορούμενου».

Με τη σειρά του ο πρώην σύντροφος της 19χρονης, αρνήθηκε τις κατηγορίες, και ισχυρίστηκε ότι είχε ερωτικό δεσμό με τη 19χρονη και εκείνη άρχισε να εκδίδεται μόνη της, ωστόσο η εισαγγελέας επεσήμανε ότι σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό, εκείνος «είχε ενεργό ρόλο προγραμματίζοντας συναντήσεις με υποψήφιους πελάτες»

Τέλος ο πατέρας της 19χρονης υποστήριξε ότι η σχέση του με την κόρη του ήταν κακή λόγω της αυστηρότητας που έδειχνε απέναντι της και για αυτό, για εκδικητικούς λόγους τον κατήγγειλε για βιασμό, πράγμα που δεν έπεισε την εισαγγελέα η οποία σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση της ίδιας της 19χρονης αλλά και με την κατάθεση του αδελφού της.

Η δύναμη της αλληλεγγύης

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 7 Ιουλίου του 2021, όταν η 19χρονη εμφανίστηκε ταραγμένη και εμφανώς κακοποιημένη σε καφετέρια της Ηλιούπολης. Τότε η σερβιτόρα του μαγαζιού, αντί να «κοιτάξει τη δουλειά της» προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Η κοπέλα έφυγε όντας τρομαγμένη αλλά επέστρεψε μετά από λίγο ζητώντας βοήθεια.

Η 19χρονη είπε στην εργαζόμενη στην καφετέρια ότι ο σύντροφός της την κακοποιεί και την εκδίδει. Εκείνη χωρίς δεύτερη σκέψη κάλεσε αμέσως τη γραμμή βοήθειας κακοποιημένων γυναικών 15900 και την αστυνομία. Αυτά τα δύο τηλέφωνα και η έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξε στη 19χρονη, η εργαζόμενη κοπέλα, στάθηκαν αρκετά για να μπει ένα τέλος στο μαρτύριο της στο σπίτι του αστυνομικού – προαγωγού Δημήτρη Μπουγιούκου.

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η 25χρονη επικοινώνησε με την Αντωνία Λεγάκη, λέγοντάς της ότι είναι και εκείνη θύμα του αστυνομικού και στη συνέχεια κινήθηκε νομικά εναντίον του μαζί με τη 19χρονη