Έφτασε η φοροκάρτα, καθώς από σήμερα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να την προμηθεύονται χωρίς κόστος από τις τράπεζες. Η συγκεκριμένη κάρτα θα αποτυπώνει ηλεκτρονικά τα ποσά δαπανών από αγορές αλλά και από την παροχή υπηρεσιών. Η φοροκάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη συλλογή αποδείξεων υπό την προϋπόθεση ότι το κατάστημα διαθέτει το ειδικό μηχάνημα POS. Σημειώνεται ότι η χρήση της φοροκάρτας είναι προαιρετική.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι παρότι φέτος δεν αλλάζει το ισχύον καθεστώς των αποδείξεων, αφού οι αλλαγές προγραμματίζονται για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν το 2013, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις, δηλ. το 25% του ατομικού εισοδήματος ή έως 15.000 ευρώ ο καθένας για να αποφύγουν την «ποινή» της καταβολής επιπλέον φόρου που ανέρχεται στο 10% επί της διαφοράς.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την Κάρτα Αποδείξεων υποστηρίζει το 40% των καταστημάτων υποχρεώνοντας τους χρήστες της να συνδυάζουν χάρτινες και ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν και  είναι ανώνυμη. Αναφορικά με τα δεδομένα που περιέχει, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην κάρτα δεν καταχωρείται κανένα απολύτως στοιχείο για τις συναλλαγές πέρα από το κατάσταστημα που πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης. Επισημαίνεται δε, ότι δεν καταχωρούνται επιμέρους στοιχεία όπως τα είδη που αγοράστηκαν. Τα στοιχεία θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ., μετά την εκκαθάριση του οικονομικού έτους.

Ads

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν την Κάρτα Αποδείξεων δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα https://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσουν κάποιο προσωπικό ή φορολογικό στοιχείο.

Κάθε Κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την Κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον Α.Φ.Μ. του είτε αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), στο 54053 (χρέωση: 0.011 Eυρώ/sms , τυπολογία: «Α.Φ.Μ., κενό, 10ψήφιος αριθμός της Κάρτας Αποδείξεων»), είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα https://link.minfin.gr/karta του Υπουργείου Οικονομικών.