Εγκαινιάζεται σήμερα το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τις υπογραφές να πέφτουν κι επίσημα μεταξύ Ελλάδας κι Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ads

Την κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα υπογράψει στις 11 το πρωί η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία θα επισκεφθεί το Κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα. Την Eλληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.

Στα 3 ευρώ την ημέρα ανά πρόσφυγα, θα ανέρχεται η ευρωπαϊκή επιδότηση ενοικίου που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής τoυ Οκτωβρίου.

Το σχέδιο αφορά σπίτια ιδιωτών που έχουν μείνει ξενοίκιαστα και θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του ΟΗΕ. Τα σπίτια αυτά θα είναι διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια και η διαμονή των προσφύγων θα είναι προσωρινή, με διάρκεια παραμονής τους δύο ή τρεις μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά σε ποια χώρα θα μετεγκατασταθούν.

Ads

Προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες και σε όσους υπάγονται στο νομικό καθεστώς του πρόσφυγα.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μια 4μελής οικογένεια προσφύγων θα μπορεί να διαθέτει περίπου 360 ευρώ για ενοικίαση σπιτιού.

Δείτε πως λειτουργεί η προσωρινή φιλοξενία στον Ελαιώνα: