Τα γενέθλια της ωριμότητας δεν βρίσκουν την Νέα Δημοκρατία στην καλύτερη πολιτική της περίοδο και, πολύ περισσότερο, σε περίοδο ενότητας και καθαρού πολιτικού λόγου.

Ads

Αντιθέτως, η σημερινή 43η επέτειος από την ίδρυση της παράταξης του  Κωνσταντίνου Καραμανλή βρίσκει το κόμμα σε φάση εσωτερικών κραδασμών και συγκρούσεων, ιδεολογικού αποπροσανατολισμού και εκχώρησης ηγετικού λόγου και ρόλου στην σκληρή δεξιά – έως και ακροδεξιά – πτέρυγα την οποία εκπροσωπεί σταθερά και με θόρυβο ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο εσωτερικός διχασμός

Πρόκειται για μια εικόνα που προκαλεί από δυσφορία έως ανοιχτό θυμό στα στελέχη του μετριοπαθούς και κεντροαδεξιού χώρου. Το καραμανλικό μπλοκ, ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη φέρονται να βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που πλέον προειδοποιούν ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει “ρότα” και να απεγκλωβιστεί από τον άξονα Αδωνι – Βορίδη. Κι ίσως ενδεικτική του κλίματος είναι η θυμηδία με την οποία αντιμετώπισαν στελέχη της λεγόμενης μετροπαθούς πτέρυγας το σημερινό μήνυμα – προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ιδρυτική επέτειο της ΝΔ.

Ads

“Απευθύνομαι”, είπε ο αρχηγός της ΝΔ, “σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, από όπου και αν προέρχεται, ό,τι και αν ψήφισε τα τελευταία χρόνια. Ελάτε να προχωρήσουμε μαζί. Ελάτε να αφήσουμε πίσω μας την πόλωση, το διχασμό, την τοξικότητα των τελευταίων ετών”.

“Ποιους καλούμε και σε ποιους απευθυνόμαστε;”, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο καραμανλικού βουλευτή επί του προσκλητηρίου του προέδρου. “Και ποια πόλωση θα αφήσουμε πίσω μας όταν έχουμε κάνει σημαία μας τον πιο ακραίο και τοξικό αντιπολιτευτικό λόγο;”

Σ’ αυτό το κλίμα η εσωτερική σύγκρουση στο έκτακτο συνέδριο του Δεκεμβρίου επί της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος και της πολιτικής του στρατηγικής μοιάζει πλέον αναπόφευκτη. Και παρ’ ότι η ηγεσία επιμένει ότι θα πρόκειται για ένα συνέδριο “επαναβεβαίωσης” του κοινωνικού και φιλελεύθερου προανατολισμού του κόμματος, πολλοί είναι εκείνοι στην ΝΔ που στοιχηματίζουν ότι στο συνέδριο θα σημάνει απλώς η ώρα για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.

Ο “εγκλωβισμένος” Μητσοτάκης

Το έως που μπορεί να φθάσει αυτό το “ξεκαθάρισμα” θα κριθεί από τις δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών, από το κατά πόσο ο Κώστας Καραμανλής θα παραμείνει – δημοσίως – σιωπηλός και από το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρήσει σε ρόλο άτυπου “υπαρχηγού” τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Μέχρι στιγμής, δείγματα στροφής και αλλαγής δεν υπάρχουν. Σε μια σειρά από θέματα, από το διαρκές και “καμμένο” πλέον αίτημα για εκλογές έως την κοινοβουλευτική δοκιμασία για την ταυτότητα φύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποκύπτει σταθερά στις πιέσεις της σκληρής, δεξιάς πτέρυγας.

Το δε επιχείρημα ότι εάν υθιοθετηθεί δομική και δημιουργική αντιπολιτευτική γραμμή, τότε μπορεί να υπάρξουν απώλειες στην δεξιά κομματική βάση, απαντάται με αντίλογο από τους μετριοπαθείς του κόμματος. Και αυτός ο αντίλογος λέει πως αφ΄ενός οι σκληρές θέσεις  προκαλούν αντίρροπες απώλειες στην πλευρά του κέντρου και του μεσαίου χώρου και, αφ΄’ ετέρου, ότι η τακτική της μετωπικής αντιπολίτευσης έχει ήδη οδηγήσει την συσπείρωση της ΝΔ σε οροφή χωρίς ορατό εκλογικό ορίζοντα.

Στις πολιτικές ήττες του Κυριάκου Μητσοτάκη και των εισηγητών της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής προσμετράται, άλλωστε, και το δημόσιο “φρένο” Ντάισελμπλουμ στο αίτημα για εκλογές. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ ενοχλήθηκε σφόδρα από αυτή την παρέμβαση και το έδειξε και δημόσια, πολλά γαλάζια στελέχη όμως επισημαίνουν πως ήταν απλώς η ευρωπαϊκή σφραγίδα σε μια εξ αρχής αδιέξοδη πολιτική τακτική.

Το βαρύ αυτό κλίμα έρχεται να επιτείνει και η διαρκώς εντεινόμενη αμφισβήτηση των ίδιων των ηγετικών δυνατοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη – μια αμφισβήτηση, που δεν προέρχεται μόνον από το καραμανλικό μπλοκ αλλά και από αρκετούς Σαμαρικούς της ΝΔ. Το δε συμπέρασμα των πιο ψύχραιμων και αποστασιοποιημένο γαλάζιων παραγόντων είναι πως απλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ασταθής και εγκλωβισμένος ανάμεσα στις δύο βαρωνίες της ΝΔ. Και πως ο χρόνος για να αναστρέψει αυτή την εικόνα δεν είναι απεριόριστος…