Το συμπέρασμα των πρώτων συνομιλιών ανάμεσα σε μέλη του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων είναι – σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες- ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα ζητήσουν να ψηφιστούν δημοσιονομικά μέτρα εδώ και τώρα. Της Αγγελικής Σπανού

Ads

 
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι συντάξεις (κύριες, επικουρικές) και τα εφάπαξ, λόγω των εκρηκτικών ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση Κοέλιο στην Πορτογαλία ήδη ενέκρινε μειώσεις της τάξης του 10% για συντάξεις άνω των 600 ευρώ και το σχετικό νομοσχέδιο προωθήθηκε προς έγκριση στη Βουλή, για να κλείσουν οι τρύπες στο ασφαλιστικό σύστημα που είναι πολύ μικρότερες από τις δικές μας.
 
Η συνταγή είναι ίδια και απαράλλαχτη και αυτό είναι γνωστό στην κυβέρνηση που προσβλέπει σε μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, με κεντρικό επιχείρημα ότι νέα μέτρα θα σημαίνουν πολιτική αποσταθεροποίηση.
 
Δεδομένο είναι ότι στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2017.
 
Μόνο για τη διετία 2015-2016 η Τρόικα αναφέρεται σε δημοσιονομικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ και ζητά να ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί παράταση και να μην καθοριστούν τώρα αυτά τα μέτρα, παρά μόνο οι ποσοτικοί στόχοι, προκειμένου να μην ακυρωθούν αμέσως οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις.
 
Ο Α. Σαμαράς θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την επόμενη Τρίτη για συνομιλίες με τους Μπαρόζο, Σουλτς, Ρομπέι, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ όπου θα μείνει μία περίπου εβδομάδα και μεταξύ των επαφών του θα είναι και μια συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.
 
Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια γενναία ρύθμιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και σε ανοχή προκειμένου να μην διορθωθούν οι αστοχίες στην εφαρμογή ενός προγράμματος προσαρμογής, το οποίο είναι αποτυχημένο από τη φύση του αλλά και βάσει του τρόπου εφαρμογής του.
 
Το μεσημέρι συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για την οριστικοποίηση της λίστας των 12.500 «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου. Η διάθεση που υπήρχε να ζητηθεί αναβολή για το επόμενο κύμα των 12.500 του Δεκεμβρίου μάλλον εγκαταλείπεται, αφού τα μηνύματα που φτάνουν από τους δανειστές είναι εξαιρετικά αυστηρά.
 
Το μεγάλο αγκάθι βρίσκεται στις απολύσεις (4.000 ως το τέλος του 2013) αφού η Τρόικα δεν αναγνωρίζει τις 2.600 απολύσεις εργαζομένων της ΕΡΤ (δεδομένου ότι θα γίνουν περίπου ισάριθμες προσλήψεις) και επιμένει στην απόλυση των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και στη ΛΑΡΚΟ.
 
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα θα μπει επίσης ο ενιαίος φόρος ακινήτων που σχεδιάζεται να ισχύσει από το 2014, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο νέος κώδικας δικηγόρων, το άνοιγμα επαγγελμάτων, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Οι επικεφαλής του κλιμακίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις 23 Σεπτέμβρη αφού, δηλαδή, έχει προηγηθεί μια θερμή απεργιακή εβδομάδα με σχολεία, νοσοκομεία και όλο το Δημόσιο σε αναταραχή, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση στα χαρακώματα και με το success story να ενοχλεί ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.