Αυξάνονται οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους προς την Ελλάδα μετά την προαναγγελία του δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Εν όψει, της σημερινής έκτακτης συνάντησης Μέρκελ, Παπανδρέου, Σαρκοζί, οι ευρωπαίοι ζητούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό ξεκάθαρη στάση. Χαρακτηριστική είναι η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ζητά από την Ελλάδα να άρει τις αμφιβολίες και να ξεκαθαρίσει την κατεύθυνση που θέλει να πάρει.

Ads

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το σχέδιο, που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, περιέχει «στοιχεία κλειδιά για ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα». «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει συναίσθηση των ευθυνών της και ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από κοινού και ομοφώνως» πρόσθεσε. «Θα ήταν χρήσιμο να αρθούν οι αμφιβολίες το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν σε κοινή τους ανακοίνωση τους έναν «οδικό χάρτη» για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης.

Ετινγκερ: Ο Παπανδρέου θέτει σε κίνδυνο το ευρώ

Ads

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ.

«Θέτει περισσότερο από πριν σε κίνδυνο το ευρώ…Εάν οι Ελληνες πουν ‘όχι’, δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες» σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. Δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει στον τέλος της Νομισματικής Ένωσης, επισημαίνει τη δυσχερή θέση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. «Τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης έχουν ιδιαίτερη ανάγκη εμπιστοσύνης και διαφάνειας» παρατηρεί αναφερόμενος στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Κίνδυνος για την έκτη δόση» προειδοποιεί ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κίες ντε Γιάγκερ, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης στο ολλανδικό κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα εμποδίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Αυτό εμποδίζει το σχεδιασμό του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης. Προκαλεί πρόβλημα σε όλη την 6η δόση. Μπορώ να φανταστώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το ΔΝΤ αν υπάρχει αβεβαιότητα για τη σταθερότητα» επεσήμανε.

Παράλληλα, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα διακινδυνεύει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, αν απορρίψει τo νέο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συμφωνία των Βρυξελλών. «Δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς πραγματικά ποια θα είναι η εναλλακτική στο πακέτο στήριξης και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια. Δεν καταλαβαίνω για το τι ψηφίζουν» επεσήμανε στο Dow Jones Newswires και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αν είναι δυνατόν, πριν τα τέλη του 2011.