Ο πίνακας που σόκαρε τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων και στέλεχος σήμερα της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνο, όταν τον είδε ως φόντο πίσω από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι έργο ενός από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους εικαστικούς των αρχών του 20ού αιώνα: Του διάσημου Ιταλού ζωγράφου, Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Ads

«Μας τρολάρουν συνεχώς την ώρα που διαλύουν τη χώρα!» έγραψε έμπλεος αγανάκτησης ο Γ. Καλλιάνος, θεωρώντας… «τρολιά» να μιλά ένας υπουργός μπροστά από ένα έργο που θεωρείται από τα σημαντικότερα του Μοντιλιάνι, το «Nu Couché» («Ξαπλωμένο γυμνό», 1917-1918).

Σε αντίθεση όμως με το στέλεχος της ΝΔ, εκείνος που πλήρωσε πριν από δύο χρόνια στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη, 170,4 εκατομμύρια δολάρια – πρόκειται για τη δεύτερη παγκοσμίως υψηλότερη τιμή πώλησης ενός έργου τέχνης σε δημοπρασία, μετά τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου», ο οποίος είχε φτάσει τα 179,4 εκατ. δολάρια τον Μάιο, σε δημοπρασία του ίδιου οίκου – προφανώς δεν θα ένιωθε καθόλου «τρολαρισμένος». Για την ιστορία, ο νέος ιδιοκτήτης του έργου του Μοντιλιάνι είναι ο Κινέζος επιχειρηματίας Λιου Γικιάν, ηλικίας 51 ετών, πρόεδρος του ομίλου Sunline, ο οποίος διαθέτει μια περιουσία που εκτιμάται στο 1,38 δισ. δολάρια από το περιοδικό Forbes. Επιπλέον, ο πίνακας κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ έργου τέχνης του Μοντιλιάνι, ενός γλυπτού με τίτλο “Tête”, το οποίο είχε πωληθεί έναντι 70,7 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2014.

Ομολογουμένως όμως ο Γ. Καλλιανός δεν είναι ο μόνος που σοκαρίστηκε με το έργο αυτό του 1917 – 1918, το οποίο ανήκει σε μια σειρά με γυμνά που δημιούργησε ο Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης (1884-1920) την εποχή που ζούσε στο Παρίσι. Αναλόγως σοκαρισμένη ήταν και η αστική ελίτ της εποχής όταν τον είδε να εκτίθεται μαζί με άλλα στην γκαλερί του Παρισιού Berthe Weill. Μάλιστα, η αστυνομία είχε δώσει εντολή να αποσυρθούν. Ίσως επειδή τότε δεν ήξεραν ακόμη το «τρολάρισμα»…

Ads