Εν μέσω αντιδράσεων κύλησε το Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη, μετά τη λήψη των έκτακτων μέτρων και την επιβολή καραντίνας στον οικισμό Εχίνου και περιορισμών σε όλο το νομό.

Ads

Αρμόδιος συντονιστής από τους Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά, ορίστηκε τελικά ο τοπικός Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ευφραιμίδης, ο οποίος συγκάλεσε το Σάββατο νέα σύσκεψη, με τη συμμετοχή του κλιμακίου του ΕΟΔΥ και των τοπικών παραγόντων, στην οποία αποφασίστηκε να ενταθούν οι ενέργειες ενημέρωσης και να δοθεί βάρος στη διεξαγωγή νέων διαγνωστικών τεστ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν τεστ τόσο στην η ορεινή περιοχή, χωρίς ικανοποιητική συμμετοχή, όσο και στην πόλη της Ξάνθης, όπου συμμετείχαν – σύμφωνα με τους αρμόδιους- 400 πολίτες.

Κριτική από φορείς, πολίτες και βουλευτές 

Πολιτικοί, παραγωγικοί φορείς, αιρετοί αλλά και οι απλοί πολίτες συνεχίζουν να κατηγορούν τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι  ανακοινώνουν δράσεις που καθυστέρησαν κατά τρεις μήνες. Ειδικότερα, το θέμα της ενημέρωσης, έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής, καθώς στα αλλεπάλληλα και δημόσια αιτήματα δημοσιογράφων και φορέων, επί τρεις μήνες υπήρξε χαρακτηριστική άρνηση για την παραμικρή ενημέρωση.

Ads

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση για τις ολιγωρίες στο χειρισμό της κατάστασης και τις λανθασμένες αποφάσεις. “Το δις εξαμαρτείν” αναφέρει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Μ. Μπαράν ενώ  από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ αφήνει αιχμές, εκτός των άλλων, και για την κατάσταση του τοπικού Νοσοκομείου και την άρνηση να του παρασχεθούν στοιχεία και απαντήσεις, κάνοντας λόγο για “το χρονικό μιας αποτυχημένης διαχείρισης”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη, σε σχετική ανακοίνωσή της κάνει λόγο για σπασμωδικές αντιδράσεις και  αναβλητικότητα της κυβέρνησης, που άφησαν το πρόβλημα να διογκωθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να απειλείται με μια μεγάλη υγειονομική και οικονομική καταστροφή.

Βαριές οικονομικές επιπτώσεις. Νέα “λουκέτα” σε επιχειρήσεις

Ακόμη και αν ο υγειονομικός κίνδυνος, αντιμετωπιστεί, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πλέον δραματικές. Τα νέα μέτρα, για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και όλες τις επιχειρήσεις, οδηγούν σε νέα αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις που μόλις είχαν επαναλειτουργήσει ή επρόκειτο να ανοίξουν τη Δευτέρα, όπως για παράδειγμα τα Γυμναστήρια. Συνολικά το “χτύπημα” όμως σε όλους τους κλάδους, είναι συντριπτικό, αναφέρουν οι οικονομικοί παράγοντες της περιοχής.

Την ήδη δύσκολη κατάσταση ήρθε να “επιβαρύνει η ασυνεννοησία στο άνοιγμα των βόρειων χερσαίων συνόρων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί το ρεύμα των Βούλγαρων τουριστών που κατευθύνεται στις παραλίες της περιοχής.  

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της τοπικής αστυνομίας, παρενέβησαν στο ζήτημα που έχει προκύψει. Όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση και τις αρχές, η νέα απόφαση για καραντίνα, επιβαρύνει για άλλη μια φορά το προσωπικό της ΕΛΑΣ, που τους τελευταίους μήνες επωμίστηκε εκτός από τα γενικά καθήκοντα για την πανδημία,  τις διαδοχικές καραντίνες σε διάφορους δήμους της περιοχής αλλά και την περιφρούρηση των συνόρων .

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό τους όργανο, δεν υπάρχουν οι αντοχές του προσωπικού ώστε να ανταπεξέλθει στα επιπρόσθετα αυτά καθήκοντα.