Με τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας προτείνει την επαναφορά των «αιώνιων φοιτητών».

Ads

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φοιτητές που διαγράφηκαν με το νόμο Διαμαντοπούλου, λόγω μη εγγραφής τους σε δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ επίσης με άλλη ρύθμιση, το υπουργείο αποκλείει τη μετακίνηση πανεπιστημιακών από περιφερειακά ΑΕΙ σε πανεπιστήμια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Φίλης είπε ότι η ρύθμιση για την επαναφορά των αιτιολογημένων απολύσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, η οποία «κατηγορείται για σοβιετοποίηση» της εκπαίδευσης, είναι εκείνη που θεσπίσθηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή με υπουργό τον Γεώργιο Ράλλη και με τον Ευάγγελο Παπανούτσο να την υποστηρίζει.

Ads
 

Πελεγρίνης: Γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού του καθεστώτος στα ιδιωτικά σχολεία

Γίνεται μία προσπάθεια να εξορθολογιστεί το καθεστώς στα ιδιωτικά σχολεία, με στόχο να διασφαλιστούν εκείνες οι λειτουργίες που είναι απαραίτητες ώστε η εκπαίδευση που είναι υποχρεωμένα τα ιδιωτικά σχολεία να παρέχουν, να παρέχεται κάτω από τους πλέον ομαλούς όρους, είπε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης μιλώντας στο Πρακτορείο FM 104,9.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το καθεστώς στα ιδιωτικά σχολεία ήδη ήταν εξορθολογισμένο επί Γιαννάκου και ακόμα πιο πριν, επί Ράλλη. Απλώς ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον κ. Λοβέρδο κατήργησαν αυτή τη διάταξη με αποτέλεσμα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στο έλεος των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων».

Εξηγώντας τη σχετική τροπολογία που προωθείται είπε: «Αυτό που λέει τώρα η τροπολογία είναι ότι τα δύο πρώτα χρόνια που προσλαμβάνεις τον εκπαιδευτικό μπορείς να τον απολύσεις ανά πάσα στιγμή εφόσον δεν σου κάνει, αλλά μετά τα δύο χρόνια μπορείς πάλι να αποφασίσεις να τον απολύσεις αλλά με αιτιολογημένη, όμως, έκθεση». Έκανε, παράλληλα λόγο για μια ορθολογική διάταξη που εισάγει κανόνες οι οποίοι θα διασφαλίζουν και τα συμφέροντα των εργαζομένων και συγχρόνως τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων για να παρέχουν αυτό που προτίθενται να προσφέρουν.

Εκτίμησε, άλλωστε, ότι «υπάρχουν και άλλες παρατάξεις, όπως το Ποτάμι, που συμφωνούν με αυτή τη διάταξη, με τη διαφορά ότι συζητούν αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το όργανο που θα ελέγχει αυτή την αιτιολογημένη απόλυση του εκπαιδευτικού από τα ιδιωτικά».