«Θέλουμε στην οικονομία λιγότερο κράτος, περισσότερες επενδύσεις και υψηλής ποιότητας νέες θέσεις εργασίας» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και προσθέτει ότι «θέλει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μεν, αλλά καθυστερούσε συνεχώς».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόεδρος της ΝΔ έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων τόσο στον χώρο της υγείας αλλά και της ασφάλισης, κάτι που δεδομένα  θα σημάνει περιορισμό των κονωνικών υπηρεσιών αλλά και πιθανότατα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στελέχη της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ισχυριστεί πως πρόκειται για διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα οι εν λόγω θέσεις έχουν «εξαφανιστεί» από τις δημόσιες τοποθετήσεις στην πορεία προς τις εκλογές.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στη Handelsblatt, επανέλαβε τις υποσχέσεις για μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα περιορίσουμε τη φορολόγηση των κερδών των εταιριών από το σημερινό 28% σε 20% εντός δύο ετών και τα μερίσματα θα φορολογηθούν με 5% έναντι 10% . Ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί κατά 30% εντός δύο ετών. Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει και τους δύο σημαντικότερους συντελεστές ΦΠΑ, από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%».

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να συμβούν όλα τα παραπάνω είναι η επίτευξη ετήσιων στόχων για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, κάτι το οποίο ο ίδιος επιμένει να υποστηρίζει ότι είναι «απολύτως ρεαλιστικό». Κάτι τέτοιο παραμένει για πολλούς εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς  πέραν της γενικής και αόριστης επίκλησης των επενδύσεων, η Πειραιώς αποφεύγει επιμελώς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, για το πως θα χρηματοδοτηθεί το περίφημο «επιθετικό πρόγραμμα μείωσης των φόρων». Πόσο μάλλον από την στιγμή που ο ίδιος και στελέχη της ΝΔ καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ήδη ξεπερνά τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο με την χορήγηση της 13ης σύνταξης και το πακέτο των θετικών μέτρων και θέτει σε κίνδυνο την μεταμνημονιακή σταθερότητα.  

Ads