Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του πρώτου για τις ευθύνες της κυβέρνησης στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες σε Εύβοια και Θεσσαλία.

Ads

«Στην Εύβοια που είχαμε οχτώ νεκρούς ισχυριστήκατε αναληθώς και ψευδώς ότι δεν μπορούσατε να στείλετε μήνυμα 112 γιατί υπήρχε περίπτωση αν ζητούσατε εκκένωση να είχαμε περισσότερα θύματα.
Ισχυριστήκατε ότι είχατε κακή πρόγνωση» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΜΥ σας διέψευσε κατηγορηματικά γραπτώς, όπως και το Εθνικό Αστεροσκοπείο και όχι μόνο σας είπε ότι είχατε ορθότατη πρόγνωση στην Εύβοια, αλλά την είχε δώσει και τέσσερις μέρες πριν από το βαρύ αυτό φυσικό φαινόμενο».

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις καταστροφές στην Καρδίτσα, ενώ συνοψίζοντας κατέληξε: : «Για όλα αυτά που με αποδεδειγμένο, έγκυρο, τεκμηριωμένο τρόπο έχει αποδειχθεί η ευθύνη σας δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη. Δεν έχετε κάνει μια φορά την αυτοκριτική σας, δεν έχετε πει μια φορά “κάναμε λάθος”. Ποτέ.».

Χαρδαλιάς: Δεν μας προειδοποίησε ποτέ η ΕΜΥ

Από τη μεριά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς επιχείρησε να διαψεύσει για μια ακόμη φορά την ύπαρξη προειδοποίησης εκ μέρους της μετεωρολογικής υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι η ίδια η ΕΜΥ έχει επισήμως επιβεβαιώσει το γεγονός, εκθέτοντας την κυβέρνηση.

Ads

 «Δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση ή έστω προειδοποίηση για ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Ουδείς το προέβλεψε ουδείς μας προειδοποίησε. Λέτε ότι δήθεν μας προειδοποίησε η ΕΜΥ. Ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ ή από την ευρωπαϊκή υπηρεσία πλημμυρών, δελτίων πλημμυρών. Τα συμπεράσματα ότι δήθεν μας είχαν ενημερώσει είναι δικά σας»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η αποστολή μηνύματος από το “112¨ την νύχτα σε μια περιοχή που είναι χωρίς ρεύμα – που σημαίνει καταστροφές στο δίκτυο – με ανεξέλεγκτους χείμαρρους μη αποτυπωμένους και κατοικίες στις κοίτες ρεμάτων δεν θα σώζαμε ζωές θα τους στέλναμε στον πνιγμό. Με μαθηματική ακρίβεια θα τους οδηγούσαμε στον θάνατο είτε από πνιγμό είτε από ηλεκτροπληξία».