Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση υπέρ του νόμου, για παράβαση καθήκοντος.

Ads

Η κατηγορία αφορά την επί μερικούς μήνες, από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο 2010, παράλληλη απασχόλησή του ως επικεφαλής της Αρχής, αλλά και ως υπάλληλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Γεωργίου, απών από το δικαστήριο, είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό για την κατηγορία που του αποδίδεται, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και συνεπεία αυτού, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, ελήφθη χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της Διοίκησης της Αρχής, τα οποία είχαν επιλεγεί μετά από διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ασκήθηκε, τον περασμένο Δεκέμβριο, έφεση υπέρ του νόμου, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία ζήτησε να κριθεί εκ νέου η υπόθεση.

Ads

Με την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση του κατηγορούμενου υπέβαλε ένσταση για την απόρριψη της έφεσης της Εισαγγελίας, ως μη αιτιολογημένης, η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Μάλιστα, στην πρότασή του για απόρριψη της ένστασης, ο εισαγγελέας έδρας χαρακτήρισε την έφεση «πλήρως αιτιολογημένη» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για διατριβή».

Απορριπτική απόφαση έλαβε επίσης το δικαστήριο και στο αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη, να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες στην δίκη. Η καθηγήτρια κ. Γεωργαντά ήταν αυτή που είχε καταγγείλει την διαδικασία που τηρήθηκε για την αποτίμηση του ελλείμματος του 2009, υποστηρίζοντας ότι σκόπιμα διογκώθηκε προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης.

Για την υπόθεση αυτή ο κ. Γεωργίου απαλλάχθηκε, για δεύτερη φορά, πριν δύο μέρες, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Στην κατάθεσή του ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτης, υποστήριξε με έντονη συναισθηματική φόρτιση πως ο κατηγορούμενος «φταίει για όλα τα μνημόνια».

Όπως είπε ο μάρτυρας, προκαλώντας χειροκροτήματα αλλά και επικριτικά σχόλια, όπως «προδότες, εξαγορασμένοι», για τον απόντα στην αίθουσα: «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI κλπ με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, αμέσως μόλις ανέλαβε ο κ. Γεωργίου την θέση του στην ΕΛΣΤΑΤ, «έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις των μελών του ΔΣ».

Κατά την άποψη του μάρτυρα, ο κ. Γεωργίου «είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

Ο κ. Λογοθέτης παρέδωσε στο δικαστήριο επιστολή του κατηγορουμένου προς το στέλεχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στην οποία ο κ. Γεωργίου φέρεται να του ζητά βοήθεια για να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ ώστε «να μπορεί να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».