Μπορεί το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού να είχε κεντρικό θέμα τα νέα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών, λόγω της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, ωστόσο, σηματοδότησε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής για τους υδρογονάνθρακες.
Μία στροφή που υπαγορεύεται ξεκάθαρα από τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, την ανάγκη υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, που έχει γίνει κεντρικός στρατηγικός στόχος της Ε.Ε., καθώς και την αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών προμήθειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά το είπε ξεκάθαρα: συνέδεσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με οικονομικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, είπε ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.
Το πρώτο δείγμα ότι κάτι κινείται ξανά στον τομέα αυτό προήλθε από τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Στα μέσα Φεβρουαρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν «σκάσει» το ουκρανικό, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο της EGYPS 2022, στο Κάιρο της Αιγύπτου, είχε πει: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησής μας από χώρες εκτός Ε.Ε. Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να οικοδομήσουμε ισχυρότερες συμμαχίες με τους υπάρχοντες επενδυτές».
Βεβαίως, οι δηλώσεις αυτές δεν έτυχαν ενθουσιασμού, κινούμασταν ακόμη στην αυστηρή ρότα της «πράσινης» μετάβασης. Και μετά ήρθε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος που τα ανέτρεψε όλα. Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες, με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, της κ. Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρη Στεφάτου και του CEO της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη. Επίσημη πληροφόρηση για τη σημασία αυτής της σύσκεψης δεν υπήρξε, ενώ διάφορες «φωνές» στον Τύπο επιχειρούσαν να την υποβαθμίσουν, με το «επιχείρημα» ότι ο Μητσοτάκης ήθελε απλώς ενημέρωση.
Όλα αυτά μέχρι χθες. Ο Πρωθυπουργός άνοιξε το κεφάλαιο εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας επίσημα και πανηγυρικά. Και κάπως έτσι μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι όσοι επέμεναν τα τελευταία χρόνια ότι ο τομέας αυτός μπορεί να προσφέρει όχι μόνο σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα στη χώρα, αλλά να συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου.
Πηγή: euro2day.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >