Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως θα μπορούσε να προσθέσει στα φορολογικά του εισοδήματα το Δημόσιο, με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής σε ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και εμποροβιοτέχνες, οι οποίοι σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας «κρύβουν» από την Εφορία περί τα 50 δις. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 9 δισ. ευρώ θα επαρκούσαν για να καλύψουν περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την περίοδο 2010-2014.
Η ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας αποκαλύπτει ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και εμποροβιοτέχνες αποκρύπτουν από τα εισοδήματά τους περί τα 50 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μεταφράζεται σε 9 δισ. ευρώ χαμένα για τα κρατικά ταμεία.
Η ΕΤΕ σε μελέτη της για το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων αποκαλύπτει ότι τα 2/3 του περιθωρίου αύξησης των φορολογικών εσόδων, που αντιστοιχούν σε 6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 9 δισ., οφείλονται στη φοροδιαφυγή – φοροαποφυγή από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα εκτός εξαρτημένης εργασίας (εισοδήματα αυτοαπασχολουμένων και εισοδήματα από κατοχή κεφαλαίου και άλλων περιουσιακών στοιχείων). Το δηλωθέν εισόδημα από πηγές εκτός μισθωτής εργασίας υπολείπεται κατά περίπου 50 δισ. ευρώ του εισοδήματος που τους αναλογεί βάσει των εθνικών λογαριασμών. Δηλαδή επαγγελματίες και εισοδηματίες «κρύβουν» από την εφορία εισοδήματα της τάξης των 50 δισ. ευρώ.
Η έκθεση επίσης αποκαλύπτει ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ότι το υψηλότερο μέσο εισόδημα των μη μισθωτών στους οποίους περιλαμβάνονται φορολογούμενοι με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια (επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, έμποροι) ανέρχεται σε 25.000 ευρώ δηλαδή κινείται στα ίδια επίπεδα με το υψηλότερο μέσο εισόδημα των μισθωτών (σύμφωνα με τη μελέτη το μέσο εισόδημα για τους επαγγελματίες θα έπρεπε να ήταν 42.000 ευρώ). Επιπλέον, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης ενώ αποκρύπτονται εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.
Για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, η έκθεση της ΕτΕ προτείνει:
- Μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς έναντι 6.700 ευρώ κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη και αναλογεί στο 56% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μια μείωση του αφορολόγητου ορίου το δημόσιο θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.
- Αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων καθώς είναι χαμηλότερη 11 μονάδες από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που θα φέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
- Υιοθέτηση τακτικών κινήτρου – τιμωρίας με ουσιαστική και άμεση επιβολή ποινών και δημοσίευση ονομάτων σε σημαντικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης φοροδιαφυγής.
- Προληπτικό έλεγχο της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών στα πλαίσια τακτικών φορολογικών ελέγχων και όχι μόνο σε περιπτώσεις όπου ήδη τεκμαίρεται σημαντική φοροδιαφυγή, καθώς και με συνεργασία με άλλες χώρες για παροχή σχετικών δεδομένων.
- Δειγματοληπτικούς φορολογικούς ελέγχους σε κατηγορίες ατόμων με υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα αλλά χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα.
- Έλεγχο στους φοροελεγκτές.
Λίστα με 3.700 μεγαλοοφειλέτες
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει συντάξει και στείλει στο γραφείο του υπουργού Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου λίστα με τους 3.700 μεγαλοοφειλέτες του Δημόσιου, στην οποία περίοπτη θέση κατέχουν ονόματα μεγαλοεπιχειρηματιών, τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών εταιριών αλλά και επιχειρήσεων του Δημοσίου. H γνωστοποίηση της λίστας αναμένεται πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές Iουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Ημερησία, καθένας από τους μεγαλοοφειλέτες χρωστάει στην εφορία τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ενώ την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει λογιστής- επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη με ιλιγγιώδεις οφειλές ύψους 636 εκατ. ευρώ. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίες είχε εμπλακεί στο κύκλωμα των 47 επιχειρηματιών και 50 εφοριακών που εισέπραξαν παράνομα από το Δημόσιο επιστροφές ΦΠA άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Από τη λίστα δεν λείπει και η γνωστή από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων χρηματιστηριακή εταιρεία «Aκρόπολις», με βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 550 εκατ. ευρώ. Kατά τις ίδιες πληροφορίες, το σύνολο των οφειλών και των 3.700 μεγαλοφοροφυγάδων πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 4,2% του AEΠ. Στη λίστα όμως περιέχεται ο OΣE και οι Oλυμπιακές Aερογραμμές, γεγονός που γεννά το ερώτημα αν είναι δυνατόν και μέχρι ποιό ύψος να εισπραχθούν οι οφειλές αυτές.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για 300.000 δάνεια από την ΕτΕ
Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για 300.000 δάνεια δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων προχώρησε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα. Για τις ίδιες κατηγορίες δανειοληπτών αναμένονται ανακοινώσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες. Τα μέτρα θα ισχύουν από τη Δευτέρα 31 Μαϊου έως και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010.
«Με τα νέα μέτρα, η τράπεζα παρέχει την ευχέρεια μείωσης των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής χρεών των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων πελατών της, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει, κατά το δυνατόν, τη μείωση που έχει επέλθει στο διαθέσιμο εισόδημά τους», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας.
Οσοι έχουν στεγαστικά δάνεια στην Εθνική, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων αυτών έως και 12 έτη επιπλέον της εναπομένουσας κανονικής διάρκειάς τους, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή των εγγυητών του δανείου. Στους δανειολήπτες που έχουν καταναλωτικά δάνεια τακτής λήξης από την Εθνική Τράπεζα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους κατά 50%, με συνολική διάρκεια έως 36 μήνες.
Ταμειακές μηχανές παντού
Υποχρεωτική είναι πλέον η έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης με τη χρήση ταμειακών μηχανών για μια σειρά από μικροεπαγγελματίες, όπως προβλέπουν αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Έτσι, από την 1η Ιουλίου 2010, οι εκμεταλλευτές περιπτέρων, οι πωλητές εφημερίδων, περιοδικών, καρτών σταθερής τηλεφωνίας και καρτών ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας, όπως επίσης και όσοι εκμεταλλεύονται κινητές καντίνες υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με χρήση ταμειακών μηχανών και να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (Β’ κατηγορίας). Διευκρινίζεται ότι, όσον αφορά τους πωλητές των αγροτικών προϊόντων στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανόδιους, η ένταξή τους σε τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων προβλέπεται από την 1η Οκτωβρίου 2010.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >