Ο Νίκος Παππάς την  χαρακτήρισε ως «το ντιλ του αιώνα» – «μια μπίζνα 3 δις ευρώ κατ’ έτος, για την οποία έχουν ήδη ανοίξει μασέλες και στόματα και περιμένουν να ανοίξει κι η αγορά», όπως είπε.

Ads

Ο Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ενέταξε σ’ ένα «σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων», στο πλαίσιο της περίφημης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία διαφημίζει μεν η ΝΔ αλλά ελάχιστα αποκαλύπτει για το πραγματικό περιεχόμενό της.

Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης – το άκρως αμφιλεγόμενο σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που δύο ημέρες μετά την αποκάλυψή του από την «Αυγή» γεννά πολλαπλάσια ερωτήματα από τις απαντήσεις που δίνονται.

Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη, από το 2021, των νέων ασφαλισμένων που θα εισέρχονται στην αγορά εργασίας υποχρεωτικά στην ιδιωτική ασφάλιση στο σκέλος που αφορά την επικουρική κάλυψη. Τούτο, στην πράξη σημαίνει την πλήρη μεταφορά, και εκμετάλλευση, των εισφορών για επικουρική ασφάλιση (περίπου 75 δις)  σε ιδιωτικές εταιρίες, με πλήρη απώλεια της εγγύησης του δημοσίου σε ό,τι αφορά την μελλοντική χορήγηση της επικουρικής σύνταξης και με προφανή κίνδυνο αυξησης των εισφορών των νυν εργαζομένων προκειμένου να καλυφθεί το κόστος χρηματοδότησης.

Ads

Μέχρι στιγμής, οι μόνες απαντήσεις που έχουν δοθεί επί του σχεδίου αυτού είναι η πλήρης επιβεβαίωση της ύπαρξης του από τον διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιο Πέτσα, και μια απολύτως γενική όσο και ασαφής δέσμευση του προέδρου της ΝΔ ότι, εάν γίνει πρωθυπουργός, εγγυάται ο ίδιος πως δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Δεν ισχύει τίποτα από αυτές τις σαχλαμάρες που διαβάζω. Δεν ξέρουν τι λένε», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή του συνέντευξη στον Σκάι, με την προσθήκη ότι «εγγυόμαστε  απόλυτα τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Δεν πρόκειται κανείς σημερινός συνταξιούχος να δει τη σύνταξή του να μειώνεται».

Καμία εγγύηση όμως δεν έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, όπως και για τα ερωτήματα που προκύπτουν από το δημοσίευμα της «Αυγής». Τα πιο βασικά εξ αυτών είναι το εάν η χρηματοδότηση του νέου συστήματος προϋποθέτει υποχρεωτική πλέον ιδιωτική επικουρική ασφάλιση – με εισφορά 7% – και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (την οποία αξίωνε το ΔΝΤ και είχε αποτραπεί με τον νόμο Κατρούγκαλου), κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%.

Καμία επί της ουσίας απάντηση επίσης, δεν έδωσε ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε η ΝΔ στα ερωτήματα που έθεσε με την χθεσινή του συνέντευξη στο Open ο πρωθυπορυγός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας: «Ποιο είναι το κύμα μεταρρυθμίσεων για το οποίο μιλά ο κ. Μητσοτάκης;… Γιατί δεν εξήγησε ποιο είναι το σχέδιο για την εκ νέου μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος;  Είπε ότι θα δώσει τις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα. Όταν κάνεις μία μεταρρύθμιση που κοστίζει, πρέπει να πεις και από πού θα βρεις τα χρήματα για να καλύψεις την τρύπα… Όταν ιδιωτικοποιείς τις επικουρικές συντάξεις, και υποχρεωτικά από το 2021 οι ασφαλισμένοι θα δίνουν τις εισφορές τους στο ταμείο της επικουρικής, τότε θα υπάρξει ένα τεράστιο κενό, καθώς δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να πληρώνουν στο δημόσιο ταμείο και να μην υπάρξει μαύρη τρύπα. Γιατί δεν μας λέει πως θα καλύψει το κενό;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στο συγκεκριμένο ερώτημα, περί της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, τόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Στέλιος Πέτσας παρέπεμψαν αμφότεροι στην… μελλοντική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει περισσότερες δουλειές και περισσότερες εισφορές: «Το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα», έγραψε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες…