To έδαφος είχε στρωθεί ήδη προεκλογικά, η πολιτική προετοιμασία για την – τουλάχιστον μερική – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κορυφώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές, και εν τέλει σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ και σε ό,τι αφορά το μέλλον της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Πρόκειται για μια ατζέντα που, ουσιαστικά, ακυρώνει την – ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ – μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια μέσα από την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, ενώ περιλαμβάνει και την πώληση του «φιλέτου» της ΔΕΗ, δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ.

Ads

Από το βήμα της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα αυξηθούν αλλά υποσχέθηκε ότι το τελικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή θα είναι ουδέτερο επειδή θα υπάρξουν αντισταθμιστικές μειώσεις σε άλλες χρεώσεις. Σ’ αυτές τις χρεώσεις συμπεριέλαβε και την πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια την οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς και η μείωση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός. Ο κ. Χατζηδάκης, ωστόσο, απέφυγε να πει ότι, στην πράξη, αυτό το αντισταθμιστικό μοντέλο σημαίνει πως οι καταναλωτές δεν θα δουν ποτέ στην τσέπη τους την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που έχει ήδη ψηφιστεί από τον Μάιο και έπρεπε να εφαρμοστεί από 1ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας ενέταξε τον «εξορθολογισμό των τιμολογίων» όπως τον χαρακτήρισε στα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ που προωθεί η κυβέρνηση και δήλωσε: «Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ, αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα, η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται».

Ο Κωστής Χατζηδάκης ωστόσο απέφυγε να πει τί ακριβώς σημαίνει η αντιστάθμιση και η «εξισορρόπηση» αυτή, η οποία κατά τις πληροφορίες οδηγεί τελικά ακύρωση της ψηφισμένης μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια. Στο πακέτο των θετικών μέτρων που είχε ψηφίσει τον Μάιο η κυβέρνηση Τσίπρα προβλεπόταν ότι από 1ης Ιουνίου ο ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο μειώνεται από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο 6%, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Τούτο σημαίνει πως εάν ένας καταναλωτής πλήρωνε, για παράδειγμα, συνολικό λογαριασμό ρεύματος 113 ευρώ, από 1ης Ιουνίου θα πλήρωνε 106 ευρώ. Πλέον όμως αυτό δεν θα ισχύσει, και θα συνεχίσει να πληρώνει 113 καθώς η μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμιστεί με ισόποση αύξηση του τιμολογίου του ρεύματος. Κοινώς, ο καταναλωτής θα συνεχίσει να πληρώνει το ίδιο ποσό, το οποίο όμως δεν θα πηγαίνει πια στα ταμεία του κράτους αλλά στο ταμείο της ΔΕΗ.

Ads

Πέραν τούτου, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ ο υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε επίσης στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών, τέλος των δημοπρασιών ρεύματος (ΝΟΔΕ) και έναρξη της διαδικασίας πώλησης των δικτύων διανομής. Ειδικά ως προς το σκέλος της ιδιωτικοποίησης, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε: «Δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του».