Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη, όπως και τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου στον Πειραιά και τον Άλιμο, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα κοροναϊού σε συνεργαζόμενους διερμηνείς.

Ads

Όπως καταγγέλλουν μάλιστα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εργαζόμενοι του γραφείου στον Πειραιά, το τμήμα Συντονισμού της Υπηρεσίας Ασύλου είχε ενημερωθεί από το βράδυ της Τετάρτης για κρούσμα σε συνεργαζόμενο διερμηνέα, αλλά δεν υπήρχε καμία ενημέρωση στους υπαλλήλους των γραφείων μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης.
«Σήμερα έλειψαν από τα γραφεία ο διερμηνέας και ο συνάδελφός του. Ψάξαμε να μάθουμε γιατί και μάθαμε ότι ο διερμηνέας εντοπίστηκε θετικός και ότι ο συνάδελφός του έχει τεθεί γι’ αυτόν το λόγο σε προληπτική καραντίνα, ενώ ενημερώθηκε το τμήμα Συντονισμού. Ωστόσο, καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης σε μας. Ψάξαμε μόνοι μας δεξιά κι αριστερά να μάθουμε. Θα έπρεπε να έχουμε ενημερωθεί από χτες για να παρθούν όλα τα μέτρα. Κάποιοι ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες ή μένουμε στο σπίτι με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», λένε οι εργαζόμενοι.
Την είδηση επιβεβαίωσαν αργά το απόγευμα πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνοντας ότι υπάρχει και κρούσμα σε διερμηνέα που συνεργάζεται με το γραφείο Αλίμου. Νωρίτερα το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι την Παρασκευή θα είναι κλειστά τα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου και του Περιφερειακού Γραφείου Αθήνας της υπηρεσίας στην Κατεχάκη για απολύμανση, μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε συνεργαζόμενο διερμηνέα, και ότι αύριο θα ανακοινωνόταν ποια γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική θα έκλειναν τη Δευτέρα και την Τρίτη για να γίνει και εκεί απολύμανση. 

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», πηγές του υπουργείου ενημερώνουν ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ το σύστημα ηλεκτρονικού ραντεβού σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της υπηρεσίας Ασύλου και καλούν τους ενδιαφερόμενους να την χρησιμοποιήσουν προκειμένου να κλείνουν ραντεβού με την υπηρεσία για ανανέωση δελτίων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

https://applications.migration.gov.gr/ypiresies-asylou/
https://apps.migration.gov.gr/applicant-card-rv/search

Ads

Και πάλι συνωστισμός

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στον Πειραιά, έξω από τα γραφεία επικρατούσε σήμερα συνωστισμός, καθώς έληξε η παράταση ανανέωσης των δελτίων ασύλου που είχε δοθεί το καλοκαίρι, και οι ενδιαφερόμενοι προσήλθαν για να ανανεώσουν τα δελτία τους. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι κλήθηκαν να διαχειριστούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι το πλήθος που συνωστίζεται έξω από τα γραφεία, καθώς έχουν λήξει από τη Δευτέρα οι συμβάσεις για υπηρεσίες φύλαξης και διαχείρισης κοινού, που είχε συνάψει η υπηρεσία ακριβώς για να αποφεύγεται ο συνωστισμός έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας.

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι έχει επιληφθεί του θέματος και προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.