Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρχές, ενώ ολόκληρη πτέρυγα τέθηκε σε καραντίνα και διακόπηκαν τα επισκεπτήρια. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιους, ο 35χρονος Λίβυος,  ο οποίος κρατείται στην Β΄ πτέρυγα των φυλακών, μαζί άλλους πέντε κρατούμενους, παρουσίαζε από μέρες συμπτώματα ίωσης, χωρίς όμως να έχει έρθει σε επαφή με κάποιον εκτός φυλακών. Επειδή παράλληλα είχε και πολύ πρησμένους λεμφαδένες, ο γιατρός των φυλακών έδωσε εντολή να μεταφερθεί το απόγευμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου του πήραν δείγμα και το έστειλαν σε εξωτερικό εργαστήριο προκειμένου να εξεταστεί για κορονοϊό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το εργαστήριο έβγαλε ότι ο 35χρονος είναι «οριακά θετικός», γι’ αυτό διακομίστηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Σωτηρία, για νοσηλεία και παράλληλα να υποβληθεί σε δεύτερη εξέταση, που θα δείξει αν πράγματι νοσεί από COVID-19. Τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ αναμένονται σήμερα. 

Παράλληλα σε καραντίνα μπήκε όλη η Β’ πτέρυγα των φυλακών και ταυτόχρονα ξεκίνησε ιχνηλάτηση για να διαπιστωθεί με ποιους έχει έλθει σε επαφή ο 35χρονος. Εφόσον επιβεβαιωθεί και από το δεύτερο τεστ ότι ο 35χρονος έχει κορονοϊό, θα ξεκινήσουν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ τεστ στους κρατούμενους της πτέρυγας σε πρώτη φάση και αν χρειαστεί και εκτός αυτής. 

Ads

«Είχαμε προειδοποιήσεις από τις αρχές Μαΐου»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος εκφράζει φόβους για το περιστατικό καθώς ο κρατούμενος δεν ήταν από τους νεοεισερχόμενους και κυκλοφορούσε εντός της φυλακής, όπως κάνουν καθημερινά όλοι οι κρατούμενοι. Τόνισε επίσης σε δηλώσεις του στο Open ότι είχε σταλεί από τις αρχές Μαΐου προειδοποιητική επιστολή στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία για την κατάσταση στις φυλακές με δεδομένη την υγειονομική κρίση. 

«Ένα κρούσμα κορονοϊού στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, όχι από νεοεισερχόμενο κρατούμενο, αλλά από κρατούμενο που βρισκόταν ήδη και κινούταν μέσα σε μία πτέρυγα έχει δημιουργήσει αναστάτωση αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα δημιούργησε διασπορά του ιού», είπε αρχικά ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Σε ερώτηση για το αν θα βρεθεί στις φυλακές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, απάντησε: «Δεν έχω καμία ενημέρωση εγώ προσωπικά. Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι πως είχαμε στείλει σχετικό έγγραφο από τις 4 Μαΐου και στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας και στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ και στην υπηρεσιακή μας ηγεσία ότι η σταδιακή άρση των μέτρων στις φυλακές πρέπει να συνοδευτεί με μία σειρά από συγκεκριμένα μέτρα όπως την υποχρεωτική κίνηση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ στα καταστήματα κράτησης που θα λαμβάνουν τακτικά δείγματα από κρατούμενους. Αυτό το αίτημά μας δεν εισακούστηκε και να που βρισκόμαστε σήμερα, τέλη Ιουνίου σε μία τέτοια περίπτωση».