Νέο πλαίσιο για τις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών διαμόρφωσε αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, θεσπίζοντας για πρώτη φορά κριτήρια για τις αποσπάσεις, όπως συμβαίνει στις μεταθέσεις. Στόχος του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της πολιτικής του «ρουσφετιού» που μέχρι τώρα ισχύει για τις αποσπάσεις, μέσω της θέσπισης συγκεκριμένων κριτηρίων και συστημάτων μοριοδότησης του υποψηφίου που ζητά τη μετάθεση.

Ads

Το σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι το σύστημα μοριοδότησης αφορά ακόμη και τις αποσπάσεις που θα γίνονται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και στις περιφερειακές διευθύνσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και ο εκάστοτε υπουργός δεν θα μπορεί να κάνει παρεμβάσεις αφού θα υπάρχουν τα κριτήρια, τα οποία δεν θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Ακόμη, ορίζεται ότι αρμόδια όργανα για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα κεντρικά, τα ανώτερα περιφερειακά και τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Τα κριτήρια ποικίλουν από τη γνώση νέων τεχνολογιών, τις μεταπτυχιακές σπουδές και τη γνώση ξένων γλωσσών, έως την ανάγκη για εξωσωµατική γονιµοποίηση.

Ads

Υπόψιν θα ληφθούν, ακόμη, η αξιόλογη διοικητική εμπειρία, κατά προτίμηση στις υπηρεσίες ή σε νομικά πρόσωπα του υπουργείου Παιδείας και θα συνεκτιμώνται οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων, όπου υπηρέτησαν εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λόγοι, όπως είναι ασθένειες των ιδίων, ή μελών της οικογένειάς τους, συνυπηρέτηση εφόσον πρόκειται για συζύγους, διάζευξη, ή διάσταση των συζύγων, σύζυγοι στρατιωτικών και άλλα. Σημειώνεται ότι η η επιτροπή θα επεξεργαστεί την ερχόµενη εβδοµάδα ανάλογη πρόταση και για τις µεταθέσεις.

Το νέο σχέδιο, δυνητικά, αφορά 200.000 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι έχουν το δικαίωμα αίτησης απόσπασης. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο κατατίθενται περίπου 30.000 τέτοιες αιτήσεις (εκ των οποίων οι περίπου 10.000 αφορούν από σχολείο σε σχολείο) και από αυτές ικανοποιούνται σχεδόν 15.000. Οι εκπαιδευτικοί ο οποίοι δεν έπαιρναν απόσπαση συνήθως θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν και γι΄αυτό ζητούσαν να θεσπιστούν αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.

Τέλος, από το νέο σύστημα εξαιρούνται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που πραγματοποιούν τη υπηρεσία τους στην περιοχή του πρώτο διορισμού τους, οι οποίοι δεν μπορούν να ζητήσουν να αποσπασθούν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου ή σε άλλες υπηρεσίες τους ή σε άλλους φορείς που εποπτεύονται από αυτό. Επίσης δικαίωμα απόσπασης δεν θα έχουν τα στελέχη της εκπαίδευσης, διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων καθώς και ορισμένες ακόμη κατηγορίες που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης της ομάδας εργασίας θα τεθεί, σε ανοικτή διαβούλευση στο www.opengov.gr .