Αναστάτωση έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, εξ αιτίας των όσων γράφονται για την οικονομική κρίση στο φυλλάδιο «Προς το Λαό» που από σήμερα μοιράζεται στους ναούς.

Ads

Ορισμένα σημεία αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας […] είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας… Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας…. Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια».

Ο συντάκτης φαίνεται να ασκεί αυτοκριτική και στους εκκλησιαστικούς ταγούς, λέγοντας «ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν».

Ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει ενοχληθεί από το ύφος του κειμένου, το οποίο μοιράζεται στους ναούς μαζί με άλλα χριστιανικά έντυπα. Ορισμένοι ιεράρχες επισημαίνουν με τη σειρά τους ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να υιοθετεί τέτοιου τύπου καταγγελτικό λόγο, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο κείμενο απηχεί τις θέσεις ορισμένων ιεραρχών.

Ads

Σε δήλωσή του, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σημείωσε πως «Ο αρχιεπίσκοπος δεν διαχωρίζει τη θέση του από τη Σύνοδο και την Ιεραρχία».