Αστυνομικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την σύλληψη πριν από περίπου μια εβδομάδα από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Παλαιοχώρας Χανίων έξι Ελλήνων 45 έως 61 ετών κι ενός 66χρονου Ισπανού, οι οποίοι μετέφεραν πάνω σε ταχύπλοο οπλισμό από τη Λιβύη.

Ads

Πρόκειται για υπόθεση με άγνωστες διαστάσεις για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον πολλών κρατικών υπηρεσιών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες μεταφορείς όπλων είναι και 58χρονος που είχε εταιρεία καθαρισμού κτιρίων κι είχε διερευνηθεί για εμπλοκή στην υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα τον Δεκέμβριο του 2008.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ένας εκ των συλληφθέντων ανέφερε ότι είναι προμηθευτής αλεξίσφαιρων γιλέκων αλλά και χημικών της ΕΛ.ΑΣ όπως και κατασκευαστής σκαφών για το Λιμενικό

Το μυστήριο περιπλέκεται, καθώς ορισμένοι από τους επιβάτες του ταχύπλοου έχουν ισχυρισθεί στους λιμενικούς ότι «έχουν σχέσεις με την ΕΥΠ κι ήταν σε μυστική αποστολή στη Λιβύη προς υποστήριξη του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ».

Ads

Σύμφωνα με πηγές, διατύπωσαν τον ισχυρισμό ότι στη Λιβύη προχώρησαν σε πώληση τεσσάρων ταχυπλόων σκαφών έναντι 400.000 ευρω το κάθε ένα για ενίσχυση του εν λόγω στρατάρχη. Μάλιστα φέρεται να υπάρχει και πρόσφατη ανάρτηση ενός εκ των επιβατών του ταχύπλοου στα social media έχοντας στο πλευρό του Λίβυο αξιωματικό και με σχολιασμό για την ανάγκη ενός «διαρκούς πολέμου». Ακόμη οι επιβάτες του σκάφους υποστήριξαν ότι μεταφέρουν δώρο προς την ελληνική κυβέρνηση μία τιμητική πλακέτα από τον εν λόγω Λίβυο στρατιωτικό. Επιπλέον ορισμένοι από τους συλληφθέντες απέδωσαν μεγάλη ποσότητα αλιευμάτων που βρέθηκαν στο ταχύπλοο σε «δωρο» των Λίβυων μαχητών.

Ωστόσο στελέχη του Λιμενικού που ερεύνησαν την υπόθεση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν -τουλάχιστον σε πρώτη φάση-την σχέση των επιβατών του ταχυπλόου με μυστικές υπηρεσίες, ούτε και με «ειδικές αποστολές» από ελληνικές κρατικές αρχές. Επιπλέον αμφισβητούν κι άλλους ισχυρισμούς ορισμένων εκ των συλληφθέντων για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που δήλωσαν.

Ακόμη ερευνούν τον ισχυρισμό τους για πώληση ταχυπλόων στη Λιβύη -έχει εντοπισθεί η εταιρεία που φέρεται να κατασκευάζει τα αναφερόμενα σκάφη- αλλά και τον λόγο μεταφοράς του οπλισμού. Ερευνούν μάλιστα το ενδεχόμενο οι επιβάτες να προχωρούσαν σε μεταφορά όπλων από Λιβυή προς κυκλώματα λαθρεμπόρων με έδρα την Κρήτη.

Η δίκη των επτά επιβατών του σκάφους στην Κρήτη αναβλήθηκε για τις 17 Ιουλίου με επίκληση προβλημάτων υγείας που παρουσίασε ένας εξ αυτών. Ολοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.