Σε ακραία υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία και την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, ενώ θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή άγγιξε ο υδράργυρος σε περιοχές της Κρήτης αλλά και το Άργος.

Ads

Συγκεκριμένα, στους 31,6 βαθμούς έφτασε η μέγιστη θερμοκρασία σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης την Τρίτη 2 Απριλίου 2024.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, 300 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 25 °C και 20 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν τιμές άνω των 30 βαθμών Κελσίου, σε σύνολο 512 σταθμών.

Αφρικανική σκόνη στο Ηράκλειο Κρήτης (EUROKINISSI)

Ο αντίστοιχος αριθμός των μετεωρολογικών σταθμών που κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου τη Δευτέρα 1/4, ήταν 227.

Ads

Η υψηλότερη τιμή θερμοκρασίας καταγράφτηκε στα Χανιά και στο Άργος ίση με 31,6 βαθμούς Κελσίου.

Σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας παρατηρείται ήδη από τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας.

Πηγή: meteo.gr

Πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

Σε ό,τι αφορά την αφρικανική σκόνη, το φαινόμενο φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά από το απόγευμα της Τετάρτης 3/4, μετά από δύο διαδοχικά επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη Μεσόγειο, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.

Από τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, σημειώνεται «η χρησιμότητα λειτουργίας επιχειρησιακών μοντέλων πρόγνωσης μεταφοράς σκόνης, ώστε εγκαίρως να δίνονται σχετικές ειδοποιήσεις, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για τα τμήματα του πληθυσμού τα οποία επηρεάζονται αρνητικά από τις αυξημένες  συγκεντρώσεις σκόνης».