Ζημιές σε αμπέλια, καλλιέργειες με κηπευτικά και σιτηρά καταγράφονται στην Κρήτη από ισχυρή βροχή το βράδυ της Πέμπτης.

Ads

Τα καρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα στα νότια του νομού Ρεθύμνου, και στην Ανατολική Κρήτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι περισσότερες βροχοπτώσεις έχουν πέσει την Παρασκευή στα Μάλια και στο γειτονικό Σίσι με 45,2 και 42,4 χιλιοστά νερού.

Αν και τα φαινόμενα ήταν έντονα κατά διαστήματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκο, δεν έχει χρειαστεί να επέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Ούτε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου έχει δεχτεί κάποια κλήση μέχρι στιγμής.

Ads

Στην πόλη του Ηρακλείου μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν πέσει από 23,6 χιλιοστά στο λιμάνι μέχρι 30,6 στην Κνωσό.

Σε αρκετές συνοικίες της πόλης, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ρυάκια και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους διερχόμενους οδηγούς. Αρκετές βροχοπτώσεις καταγράφονται και στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, χαρακτηριστική περίπτωση είναι το χωριό Πυράθι, που βρίσκεται κοντά στο Αρκαλοχώρι όπου έχουν πέσει 41,4 χιλιοστά νερού σήμερα.

Στο νότιο Ρέθυμνο το περισσότερο νερό έχει πέσει στο Σπήλι με 31,6 χιλιοστά νερού και στον Φουρφουρά με 32,8.

Στο Λασίθι, καταγράφονται αυξημένες βροχοπτώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου με 36,4 στο Τζερμιάδων και 36,6 στους Ποτάμους, έχοντας προκαλέσει καταστροφές στις καλλιέργειες κηπευτικών και σιτηρών.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, αναφέρει: «Ακραία καιρικά φαινόμενα, με έντονες βροχοπτώσεις, πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας για την εποχή, εκδηλώνονται στην επικράτεια του Οροπεδίου Λασιθίου από τις πρώτες πρωινές ώρες. Η καλλιεργητική περίοδος στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι σε πλήρη εξέλιξη και προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, καθώς η μεγάλη ποσότητα του νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα, έπληξε όπως εξελίχθηκε, τις καλλιέργειες των σιτηρών και οπωροκηπευτικών, σε όλες τις κοινότητες».

Αμπελοκαλλιεργητές κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές στα αμπέλια, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν από τις ασθένειες που θα φέρουν οι βροχές, όπως περνόσπορος και βοτρύτης.

Επίσης – σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελοκαλλιεργητών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της τιμής των φυτοφαρμάκων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σε μια άνυδρη χρονιά για την Κρήτη, ο Μάιος και οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου, πιθανότατα ήταν οι πιο βροχερές της χρονιάς, τουλάχιστον για την ανατολική Κρήτη.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν το βράδυ.