Ακόμα ένα κρούσμα ρατσιστικής βίας στα Χανιά προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο αντίστοιχων περιστατικών των τελευταίων μηνών, ενώ πολύ σοβαρές καταγγελίες για τη δημιουργία ακροδεξιών θυλάκων στα σχολεία της Κρήτης κάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Ads

Τα ξημερώματα της Δευτέρας στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγινε το αυτοκίνητο ενός Πακιστανού εργάτη στην περιοχή Κουμ Καπί των Χανίων.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία Χανίων, άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου και περιέχυσαν το εσωτερικό του με βενζίνη. Στη συνέχεια πέταξαν μέσα αναμμένα στουπιά με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να καεί ολοσχερώς ενώ κινδύνευσαν και διπλανά σταθμευμένα οχήματα.

«Η αστυνομία ξέρει»…

Μιλώντας στο tvxs o Γιάννης Τσουκάτος, από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μετααναστών Χανίων τόνισε πως η κοινωνία των Χανίων είναι πολύ μικρή και οι δράστες των επιθέσεων αυτών είναι λίγο πολύ γνωστοί. «Η αστυνομία πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση και να προχωρήσει σε συλλήψεις. Η κοινωνία των Χανίων αντιδρά και δεν θα καταφέρουν να τη φοβίσουν τέτοιες ενέργειες αλλά απαιτούμε από τις αρχές να πράξουν το καθήκον τους και να προστατεύσουν έμπρακτα τους μετανάστες αλλά και όλους του κατοίκους από τις ρατσιστικές απειλές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ads

Πάντως, τα τελευταία κρούσματα ρατσιστικής βίας καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Χανίων, μετά και την φασιστική επίθεση που δέχτηκε μια 27χρονη καθηγήτρια στην περιοχή Χαλέπα των Χανίων, όταν τρεις άνδρες την ακινητοποίησαν και της χάραξαν με ξυράφι τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο. Ανακοινώσεις καταδίκης του συγκεκριμένου περιστατικού εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων της πόλης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους μετανάστες στην περιοχή της Χαλέπας από αντιφασίστες νεολαίους και μέλη κοινωνικών οργανώσεων ενώ στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης της 1ης Μάρτη με τίτλο «Μια μέρα χωρίς εμάς» οι ίδιοι οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία 1866 των Χανίων στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα τόσο για το δικαίωμά τους στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας όσο και εναντίον των ρατσιστικών επιθέσεων εις βάρος τους.

Κριτσωτάκης: “Επιχειρούν να μολύνουν τα μυαλά των παιδιών”

Σε σημερινές του δηλώσεις στην εφημερίδα Τόλμη της Κρήτης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης κατήγγειλε πως τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει «απόβαση» στην Κρήτη στελέχη φιλοναζιστικών οργανώσεων και άλλα ακραία στοιχεία με σκοπό να στήσουν πυρήνες αντίστοιχων ιδεών στα σχολεία.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποιεί ο βουλευτής αναφέρουν την ύπαρξη ακραίων θυλάκων στα σχολεία των μεγάλων πόλεων της Κρήτης αλλά και περιστατικά συμπλοκών μεταξύ ομάδων μαθητών στο Ηράκλειο με κάποιους από αυτούς να δηλώνουν «περισσότερο Έλληνες» από τους συμμαθητές τους.
Όπως αναφέρει στην Τόλμη ο βουλευτής, τα περιστατικά αυτά δεν καταγγέλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., προφανώς υπό το φόβο αντιποίνων ενώ αποκαλύπτει πως έχουν σημειωθεί προπηλακισμοί, επεισόδια και προσπάθεια εκφοβισμού εις βάρος μελών της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Κρήτη.