Οπλισμένοι με μαχαίρια, λοστούς, ρόπαλα, ακόμα και με εν λειτουργία αλυσοπρίονο (όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που δημοσιεύεται παρακάτω) ήταν οι ακροδεξιοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα σε Χανιά και Ηράκλειο κατά της πιθανής έλευσης μεταναστών από τη Λιβύη στην Κρήτη.

Ads

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο Ηράκλειο σημειώθηκαν επεισόδια όταν η συγκέντρωση συναντήθηκε με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, ενώ ερωτήματα προκαλεί η στάση της αστυνομίας η οποία, όχι μόνο δεν προέβη σε συλλήψεις, αλλά αντίθετα διευκόλυνε την πραγματοποίηση της ρατσιστικής συγκέντρωσης επιτιθέμενη προς τους αντιφασίστες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά συγκεντρώθηκαν αρκετοί άνθρωποι παρακινημένοι από ανώνυμα διαδικτυακά καλέσματα των τελευταίων ημερών με στόχο να αποτρέψουν την υλοποίηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη». Το αρχικό κάλεσμα ανέφερε: «Ολοι οι Κρητικοί γινόμαστε μια γροθιά και λέμε όχι στην αποβίβαση λαθρομεταναστών. Δεν θυσιάζουμε το νησί μας, δεν θα γίνουμε άλλη μια Λέσβος».

Μάλιστα, όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, στο Ηράκλειο στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν διάφορες άλλες ομάδες, από το αντιεμβολιαστκό κίνημα μέχρι τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας κατά της τεχνολογίας 5G.  Μάλιστα, υπό την ανοχή της αστυνομίας, αρκετοί από αυτούς επιτέθηκαν και χτύπησαν κάποιους αντιφασίστες, ενώ με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο οδηγήθηκε και ένας δημοσιογράφος του ΚΡΗΤΗ TV και της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ. Ανακοινώσεις καταδίκης της ρατσιστικής συγκέντρωσης αλλά και της στάσης της αστυνομίας εξέδωσαν χθες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου.

Ads

image

Η φωτογραφία του ακροδεξιού διαδηλωτή με το αλυσοπρίονο που κάνει το γύρο του διαδικτύου

image

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση «Ειρήνη», στην οποία συμφώνησε πρόσφατα να συμμετάσχει η ελληνική κυβέρνηση, αφορά θαλάσσια και εναέρια επιτήρηση των υδάτων από την Κρήτη μέχρι την Ιταλία με στόχο την αντιμετώπιση πιθανού λαθρεμπόριου όπλων από και προς τη Λιβύη που σπαράζεται από εμφύλιο πόλεμο (σ.σ. στην ίδια περιοχή βέβαια δραστηριοποιούνται και διάφορα κυκλώματα λαθρεμπορίου όπλων που καταλήγουν στη νότια Κρήτη).

Ωστόσο, όπως είχε παραδεχτεί και σε πρόσφατη συνέντευξή του (Real FM) ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, η συμφωνία όντως προβλέπει και τη μεταφορά στο λιμάνι της Σούδας και παραμονή στην Κρήτη για διάστημα έως τέσσερις μήνες των ανθρώπων που τυχόν θα περισυλλεγούν από την ίδια περιοχή, σε περίπτωση που τα πλοία που επιχειρούν συναντήσουν βάρκες με μετανάστες.

Τη συμφωνία πάντως έχει επικρίνει σφοδρά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας ήδη από τις 27 Μαρτίου ότι επί των ημερών του είχε απορρίψει τη συγκεκριμένη συμφωνία, κάνοντας σύγκριση της Κρήτης με την κατάσταση στη Μόρια. Για το ίδιο θέμα έχουν καταθέσει ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Κρήτη.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: flashnews.gr