Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στην Κρήτη προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση από τον στρατό δυο συναρμολογούμενων μεταλλικών γεφυρών στη θέση αυτών που κατέρρευσαν στον Πλατανιά. Άλλες δυο γέφυρες θα αποσταλούν στο νησί τις επόμενες μέρες για να διευκολύνουν τη διέλευση συνεργείων και κλιμακίων που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών. Πρόκειται για συλλογές γεφυρών τύπου Belley με συνοδευτικά οχήματα και τεχνικό προσωπικό.

Ads

«Στην Κρήτη τουλάχιστον 6 γέφυρες κατέρρευσαν γεγονός που παραπέμπει στους αυξημένους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή. Οι άξονες για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και την αποκατάσταση των καταστροφών στην Κρήτη θα περιλαμβάνουν αυτήν την παράμετρο όπως και την τρωτότητα των υποδομών που βαίνει αυξανόμενη με την πάροδο των ετών δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή Απευθείας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ζήτημα της συντήρησης των γεφυρών. «Είμαστε ίσως η μόνη χώρα που δεν ξέρουμε καν πόσα γεφύρια έχουμε» είπε.

Ανυπολόγιστες παραμένουν πάντως οι καταστροφές από την κακοκαιρία κυρίως σε στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Στο Ρέθυμνο όπου παραμένουν τα προβλήματα προσπέλασης σε οικισμούς και χωριά, δεκάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε 40 σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Ηρακλείου.

Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα εξειδικευθούν, είτε με υπουργική απόφαση είτε με τροπολογία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ads