H τελική μορφή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας κρίνεται στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup – μια συνεδρίαση ειδικής πολιτικής στόχευσης για την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ads

Στην συνεδρίαση, πλην θεαματικού – και θετικού – απροόπτου – δεν αναμένεται απόφαση για άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης (ύψους 1 δις ευρώ) από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, καθώς η νέα ρύθμιση που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη παραμένει η μεγάλη ανοιχτή εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ευελπιστεί ότι οι συζητήσεις που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους ευρωπαίους ομολόγους του και τα στοιχεία που θα παρουσιάσει θα είναι αρκούντως πειστικά ώστε να διευρυνθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο αριθμός των δανειοληπτών που θα συμπεριλάβει τελικά ο νέος νόμος.

Η συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη είναι και το «κλειδί» για την εκταμίευση του 1 δις από τα κέρδη των ομολόγων με αμφότερες τις πλευρές, τόσο κυβερνητικές όσο και κοινοτικές πηγές, να εκτιμούν ότι η απεμπλοκή θα είναι δυνατή στο επόμενο Eurogroup, εκείνο της 5ης Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες ανάγκες ρευστότητας και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει σπουδή για την αποδέσμευση του 1 δισ. Με αυτό το δεδομένο, άλλωστε, στην συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αποφασίστηκε να μην υπάρξει σπουδή για την κατάθεση στην Βουλή της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προηγηθούν οι διαβουλεύσεις στο Eurogroup καθώς και η ανάλυση των στοιχείων που έχει στείλει στην ΕΚΤ η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ads

Η ΕΚΤ είναι εκείνη που μέχρι στιγμής έχει εκφράσει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις με βασικά σημεία τριβής αφενός τις επιπτώσεις που θα έχει η διευρυμένη προστασία της πρώτης κατοικίας στους ισολογισμούς των τραπεζών και, αφετέρου, την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στην νέα ρύθμιση και τους οφειλέτες που έχουν πάρει επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη τους κατοικία. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ελληνικές τράπεζες συμφωνούν στην ένταξη – με συγκεκριμένα πάντοτε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια – και των επιχειρηματικών δανείων στην νέα ρύθμιση, ενώ τα στοιχεία που έχει στείλει στην ΕΚΤ η Τράπεζα της Ελλάδος αποδεικνύουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως η επίπτωση στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι απολύτως διαχειρίσιμη.

Κυβερνητικές πηγές πάντως, και παρ’ ότι εκφράζουν αισιοδοξία για συμφωνία και ένταξη και των επιχειρηματικών δανείων στην ρύθμιση, αναγνωρίζουν ότι η ΕΚΤ προβάλει ένα ακόμη επιχείρημα, εκείνο του λεγόμενου «ηθικού κινδύνου». Θεωρεί, δηλαδή, ότι όσο πιο πολύ διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων στην προστασία της πρώτης κατοικίας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να επωφεληθούν και στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Τα κριτήρια είναι εξαιρετικά αυστηρά, και οι δικλείδες ασφαλείας τέτοιες, που σύντομα όλοι οι θεσμοί θα αντιληφθούν την ισορροπία της ρύθμισης που προτείνουμε» λέει χαρακτηριστικά πηγή με εμπλοκή στις διαβουλεύσεις. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί, πλην της ΕΚΤ, έχουν επί της ουσίας ήδη αποδεχθεί το ελληνικό σχέδιο και εκτιμά πως εν τέλει θα μπουν στο νέο σχήμα προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια. Κατά τους υπολογισμούς των ίδιων των τραπεζών τα συγκεκριμένα κόκκινα δάνεια δεν ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τις τελικές απαντήσεις και διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ θα κριθεί και ο χρόνος στον οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή η διάδοχη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εάν υπάρξουν θετικοί οιωνοί από τις σημερινές επαφές Τσακαλώτου στο Eurogroup αυτό δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.