Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Ισραήλ και Κύπρου, καθώς αναμένονται εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων από Ισραήλ και Τουρκία.

Ads

 
Η αμφιλεγόμενη στάση των ΗΠΑ, που την τελευταία εβδομάδα κρατούν πολιτική ίσων αποστάσεων, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με την εκμετάλλευση των αντίστοιχων ισραηλινών, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, αλλά και επειδή η αμερικανική εταιρεία Noble Energy έχει συμβληθεί τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ προκειμένου να εξορυχθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των δύο χωρών σε βάθος χρόνου.
 
Την 19η Σεπτεμβρίου θα δοθεί το μεγάλο τεστ της τουρκικής πολιτικής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την έναρξη των ερευνών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το theinsider.
 
Μάλιστα παραθέτει δημοσίευμα από την ισραηλινή ιστοσελίδα Depka files στο οποίο αναφέρεται ότι «αφ’ ενός ότι το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση επιφυλακής και αφ’ ετέρου ότι από τουρκικής πλευράς, ήδη από την περασμένη Τρίτη 13/9 βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς πρόσθετων ισχυρών δυνάμεων πεζικού στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του  αποφεύγει επιμελώς να συνδέσει το Ισραήλ με το ζήτημα της εξόρυξης των κυπριακών υδρογονανθράκων. Αντίθετα προβάλει το θέμα της ελευθερίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο – υπενθυμίζοντας στον αραβικό πολιτικό κόσμο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του πλοίου Mavi Marmara στα διεθνή ύδατα τον Μάιο του 2010.
 
 
Νταβούτογλου: «Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων».
 
Δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς επεμβάσεις σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι “η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της”.
 
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι “όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία. Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος”.
 
Τέλος ο κ.Νταβούτογλου δήλωσε ότι”ο καθένας να έχει υπόψη του τα χωρικά του ύδατα. Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων”.
 
Επιθετικό κλίμα από τον Τουρκικό τύπο
 
Με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρεται στο θέμα ο τουρκικός τύπος στο σύνολό του και φιλοξενεί δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων.
 
Μάλιστα σε άρθρο της τουρκικής εφημερίδας  Ραντικάλ, αναφέρεται ότι έπειτα από συνάντηση του υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Σεφά Σαδικ Αϊτεκίν, με τον  υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της ΤΔΒΚ Σουνάτ Ατούν, αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αρχίσει δραστηριότητες ερευνών στα νότια του νησιού, συμφωνήθηκε ότι η ΤΔΒΚ και η Τουρκική Δημοκρατία θα οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους και θα δώσουν άδεια στην Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας να αρχίσει έρευνα στις θαλάσσιες περιοχές.
 
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Θερμαίνονται τα νερά στην Κύπρο», υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Σεφά Σαδίκ Αϊντίν επίσης ανέφερε πως η συνάντηση με τον Ατούν υπήρξε πολύ αποδοτική και δήλωσε : ¨Ως αποτέλεσμα της συνάντησης φτάσαμε σε συμφωνία πως αν παρά τις παραινέσεις και τις προειδοποιήσεις μας η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αρχίσει δραστηριότητες ερευνών, η ΤΔΒΚ και η Τουρκική Δημοκρατία θα οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους και θα δώσουν άδεια στην Εταιρία Πετρελαίων Τουρκίας να αρχίσει έρευνα στις θαλάσσιες περιοχές. Στο θέμα των φυσικών πόρων της υφαλοκρηπίδας του νησιού πρέπει να υπάρξει μια πιο διευρυμένη λύση. Σε περίπτωση όμως που η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δώσει σημασία στις προειδοποιήσεις μας, εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία και ΤΔΒΚ θα κάνουμε τα δέοντα βήματα¨.