Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να δώσουν συνολικές απαντήσεις στην κρίση χρέους. Την Τετάρτη αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Αν και στο ζήτημα της ανακεφαλοποίησης τραπεζών υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες κατ’ αρχήν συμφωνία, εκκρεμούν οι αποφάσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την μεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το TVXS με συνεχή ροή  μετέδωσε όλες τις καθοριστικές εξελίξεις.
 

Ads

19:22 – “Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της γιατί κάθε μέρα αναβολής των οριστικών αποφάσεων είναι πλήγμα για την ίδια την Ευρώπη. Το βέβαιο είναι ότι το όποιο πακέτο λύσης, ιδίως για την Ελλάδα, πρέπει να προβλέπει πόρους για σημαντικές νέες επενδύσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, Δημήτρης Ζαφειριάδης

18:30: “Η παρούσα δεν είναι κρίση του ενιαίου νομίσματος, αλλά κρίση υπερχρέωσης”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της υπερχρέωσης είναι αυτά που πρέπει να επιλυθούν.

“Το ευρώ είναι το μέλλον μας, το χρειαζόμαστε και θα το υποστηρίξουμε”, τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι ο “καθένας θα πρεπει να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Ads

Ανάλογη αναφορά και από τον  Νικολά Σαρκοζί -“ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή”, είπε- συμπληρώνοντας ότι υπάρχει “απόλυτη αποφασιστικότητα ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση”.

18:02 – Σαρκοζί : πρέπει να βάλουμε κανόνες σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που δεν σεβάστηκε ποτέ κανέναν κανόνα

18:00 – Την Τετάρτη η λύση για την Ελλάδα, τονίζουν Μέρκελ, Σαρκοζί

17:54 – Ο Σαρκοζi επαινεί την Ισπανική αντιπολίτευση διότι “ανέλαβε τις ευθύνες της”- “Σπόντα” για τον Αντώνη Σαμαρά;

17:52 – Σαρκοζί για Ελλάδα: Υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, έχουμε περιθώριο μέχρι την Τετάρτη

17:50 – Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί θα συναντηθούν ξεχωριστά με τον Γιώργο Παπανδρέου λέει ο Γάλλος πρόεδρος. Μέρκελ: Αποφάσεις την Τετάρτη, σήμερα δουλέψαμε σημαντικά για να είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις με αποφασιστικότητα

17:45 – ΤΩΡΑ η συνέντευξη Τύπου Σαρκοζί-Μέρκελ

17:42 – Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανία όπου βρίσκεται δήλωσε ότι « από το Συνέδριο του Die Linke, της Γερμανικής Αριστεράς, ενώσαμε τις φωνές μας από όλη την Ευρώπη για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες: Αν δεν εγκαταλείψουν την πολιτική της λιτότητας τότε δεν πρόκειται να βρουν λύση. Αν δεν εγκαταλείψουν την πολιτική της λιτότητας θα κάνουν μια τρύπα στο νερό, όσο και αν κουρέψουν το χρέος. Διότι αν το κούρεμα συνοδευτεί από νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ύφεσης, μέτρα λιτότητας, τότε σε ένα μήνα θα είναι αναγκασμένοι να ξανασυναντηθούν για να βρουν λύση και διέξοδο από την κρίση. Συνεπώς, λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από μια πολιτική ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, και ταυτόχρονα δίκαιης ρύθμισης του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διαγραφή μεγάλου μέρους του».

16:40 – Δείτε ζωντανά την συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί εδώ https://ec.europa.eu/avservices/player/streaming.cfm

16:05 – Κυκλοφόρησαν τα πρώτα σενάρια σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να έχει υπάρξει προς το παρόν συμφωνία.

15:48 – Σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ.Αιβαλιώτης δήλωσε ότι “το πολύ ‘’κούρεμα’’ θα μας οδηγήσει τελικά, στο να κυκλοφορούμε με περουκίνι. Οι συνέπειες ενός αλόγιστου ‘’κουρέματος’’, είναι εξίσου τρομακτικές με εκείνες της επιστροφής στη δραχμή.»

15:30 – Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας, με κίνδυνο να πυροδοτηθεί «credit event», αν οι τράπεζες αρνηθούν να αποδεχθούν απώλειες ύψους 140 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Telegraph, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

14:18 – Μπαρόζο: Σχεδιο για τη Ανάπτυξη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδια της στους Ευρωπαίους ηγέτες για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη προκειμένου να εγκριθούν έως το τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. “Η Κομισιόν θα δώσει λίστα με συγκεκριμένες προτάσεις προς εφαρμογή ή άμεση προώθηση για να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου”, σημειώνεται στο κείμενο. “Ας συμφωνήσουμε στην ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας”. Στις προτάσεις της Κομισιόν προβλέπεται η απομάκρυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων, η χρήση των διαθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. για επενδύσεις σε συγκεκριμένα έργα  και οι δομικές μεταρρυθμίσεις στις κυβερνητικές δαπάνες. Πηγή:www.capital.gr

13:52 – Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στην Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας πως «οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις είναι βαθιά σοβαρές: οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας, οι πιέσεις στις τράπεζες και οι κίνδυνοι στα ομόλογα των κρατών». «Οι συναντήσεις μας σήμερα και την Τετάρτη αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά βήματα, σε μια ακολουθία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη κι αν χρειαστούν κι άλλα βήματα» σημείωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής θα αφορά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

13:48 Ανακοίνωση Δημοκρατικής Αριστεράς για το κούρεμα: Με διαφαινόμενη την απόφαση για μεγάλο ποσοστιαίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, της οικονομίας, τις καταθέσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την εξυπηρέτηση του χρέους που δεν θα έχει διαγραφεί. Το μέλλον της ΕΕ δοκιμάζεται από την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής ενότητάς της. Οι ηγέτιδες δυνάμεις, με μόνιμη επωδό την αλλαγή της Συνθήκης για σκλήρυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οδηγούν σε εμβαλωματικές και προσωρινές λύσεις, που θα απαιτούν μεταγενέστερες και πλέον επώδυνες και για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους.

13:20 – Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας οπότε θα πραγματοποιηθεί το επίσημο γεύμα εργασίας, ενώ περί τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

13:15 – Θετική εξέλιξη είναι το πλαίσιο συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο οποίο κατέληξαν χθες οι 27 υπουργοί Οικονομικών, μετά από δέκα ώρες συνομιλιών, ενώ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη φιλόδοξης συνολικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Τετάρτη. Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης ύψους 108 δισ.ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.

13:10 – Τους κινδύνους που εμπεριέχει το «κούρεμα» του χρέους επισήμανε ο κ.Σαμαράς στους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Περισσότερα εδώ

13:00 – “Είμαστε περήφανος λαός που αξίζει σεβασμό”, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυγής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες από την πλευρά τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους με μεγάλο πόνο.  Τέλος επεσήμανε ότι “η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Ως ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά”.