Ο Στέφανος Κασσελάκης προσγειώθηκε στην Ελλάδα – μετά τη θορυβώδη παραμονή του στις ΗΠΑ – και αναμένεται σήμερα να εκπέμψει διπλό στίγμα, σε προγραμματικό και ενδοκομματικό επίπεδο.

Ads

Η προγραμματισμένη ομιλία του (στις 9 το βράδυ) στο επίσημο δείπνο κλεισίματος των εργασιών του συνεδρίου του Economist, θα μαγνητίσει τα βλέμματα εντός και εκτός της Κουμουνδούρου. Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επιμείνει στη γραμμή αποδαιμονοποίησης του κεφαλαίου – που χάραξε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ – θα τροφοδοτήσει την κριτική της αντιπολιτευόμενης όχθης, περί μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροδεξιό – φιλελεύθερο φορέα. Κάποιοι, ωστόσο, που ανήκουν και στον κύκλο των επικριτών του, εκτιμούν ότι θα επιχειρήσει να στρογγυλέψει τις «νεοφιλελεύθερες απόψεις» του. Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν, να επιδιώξει ο κ. Κασσελάκης τον κατευνασμό των εσωτερικών πνευμάτων και την επαναπροσέγγιση του τμήματος της κομματικής βάσης, που ρίχνει ματιές προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σάλος που προκάλεσαν άλλωστε, τα φιλομνημονιακά του άρθρα στον Εθνικό Κήρυκα – προ δεκαετίας – δεν έχει κοπάσει, παρά το γεγονός ότι επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του (σ.σ. και την σχέση του με μία κοπέλα που δεν ήταν χαρούμενος).

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Η τοποθέτησή του – σύμφωνα με πληροφορίες – θα κινηθεί στις ράγες των χθεσινών διαρροών της Κουμουνδούρου, με αιχμή το μήνυμα ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εμφύλιος» και πως η μοναδική μάχη είναι απέναντι στη δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναμένεται δε, να υπερασπιστεί την επιλογή του να παραπέμψει τα στελέχη της Ομπρέλας στην Επιτροπή Δεοντολογίας, υποστηρίζοντας ότι απεργάζονται τη δημιουργία νέου, ανταγωνιστικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος. Από τους κόλπους των «προεδρικών» εκπέμπεται το μήνυμα ότι αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία περί ανεξαρτητοποίησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε ο κ. Κασσελάκης θα δικαιωθεί εμφατικά στα μάτια των ψηφοφόρων.

Τα βλέμματα στην τοποθέτηση της Αχτσιόγλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. φέρεται να έχει απορρίψει τις εισηγήσεις – από τμήμα των συνεργατών του – ώστε να επισπεύσει τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως αξιώνουν οι τάσεις (6+6, Oμπρέλα) της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά και ιστορικά στελέχη.

Ads

Ούτως ή άλλως, το Εκτελεστικό Γραφείο – ουσιαστικά αποτελεί τον «πρωινό καφέ» – ήτοι είναι άτυπο όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων. Αποτελείται από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, τους γραμματείς Ράνια Σβίγκου – Γιώργο Βασιλειάδη, την εκπρόσωπο τύπου Δώρα Αυγέρη, τον διευθυντή της ΚΟ Γιώργο Τσίπρα, τη γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη και τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ρένα Δούρου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της κυρίας Αχτσιόγλου, που ουσιαστικά αποτελεί τη μόνη αντιπολιτευόμενη φωνή (τάση 6+6) στο Εκτελεστικό Γραφείο. Η πρώην υπουργός Εργασίας – και υποψήφια για την προεδρία – έχει αποφύγει την έκθεση στα ΜΜΕ και άσκησε κριτική στην ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σιγή ιχθύος ο Τσίπρας

Τα στελέχη της Ομπρέλας σε περίπτωση διαγραφής των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα – που δεν θεωρείται δεδομένη λόγω των συσχετισμών στα όργανα – θα προωθήσουν τα επόμενα πολιτικά τους σχέδια. Ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει, πλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης «στηρίχτηκε από το σκοτεινό Διαδίκτυο» δίνοντας, εμμέσως, συνέχεια στον ισχυρισμό του Πάνου Σκουρλέτη ότι «παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα δούλευαν υπόγεια».

Η αναπάντητη επίθεση της Ν.Δ.

Το οξύμωρο είναι ότι και στους κόλπους των προεδρικών, πλέον, ψιθυρίζεται η επιθυμία να σπάσει τη σιωπή του ο Αλ. Τσίπρας. Οι ισχυρισμοί Σκουρλέτη έδωσαν λαβές στη Ν.Δ. ώστε να κάνει λόγο για «υπόγειο μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας» επί προεδρίας Τσίπρα, χωρίς να λάβει επίσημη απάντηση από την Κουμουνδούρου. «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τερματίσει την εργαλειοποίηση του ονόματος του, από όπου κι αν προέρχεται» επισημαίνει στο TVXS ιστορικό στέλεχος, που δεν έχει ενεργή εμπλοκή στην εσωκομματική διένεξη. Ως γνωστόν, ο πρώην πρωθυπουργός αψηφά, προσώρας, τις εκκλήσεις – πιέσεις τις εσωτερικής αντιπολίτευσης, ώστε να λάβει θέση για την πορεία απαξίωσης του κόμματος.

Χαμηλή δημοσκοπική πτήση

Η εικόνα αλληλοσπαραγμού που μεταδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί μεγάλες δημοσκοπικές απώλειες και προϊδεάζει για ανατροπές στο φάσμα της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με την έρευνα της GPO, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Στηρίζουν Κασσελάκη οι (λιγότεροι) υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος και το 77,7% τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση. Κοινώς, η βάση του κόμματος συμπλέει με την νέα ηγεσία. Μόνο που η βάση αυτή έχει συρρικνωθεί δραματικά, κόντρα στην παράδοση που έχει καταδείξει ότι η εκλογή νέας ηγεσίας σε ένα κόμμα, προκαλεί και δημοσκοπική άνθηση…