«Το αγκάθι της επίλυσης της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο φτάνει στο τέλος του, ωστόσο οι εξελίξεις στο MEGA είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη» ανέφερε ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Ads

Ανέφερε ότι οι άνθρωποι του MEGA λάμβαναν εδώ και καιρό υποσχέσεις και δεσμεύσεις και θα πρέπει να γίνει γνωστό ποιοι τις έδιναν και ποιος τελικά έπαιξε με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι «με αυτοθυσία εδώ και δυο χρόνια λειτουργούσαν έναν σταθμό στον οποίο συνέχισαν να μπαίνουν χρήματα». Ενώ είναι καλά τα νέα με τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, συνέχισε ο γγ Ενημέρωσης, η ιστορία του MEGA «είναι γροθιά στο στομάχι» και «ίσως δούμε το θλιβερό γεγονός άλλοι να κανιβαλίσουν πάνω στο πτώμα του σταθμού, με τη βιβλιοθήκη του, τις σειρές του κλπ».

Το MEGA δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει νομιμότητα, ανέφερε επίσης ο Λ. Κρέτσος, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» τη μη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών τόσα χρόνια. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδειξαν την τόλμη να ρυθμίσουν το τηλεοπτικό τοπίο, είπε, αλλά τώρα «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί, ωστόσο με σοβαρούς επιχειρηματίες οι οποίοι σέβονται τους εργαζόμενους τους […] Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για την εξέλιξη με τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό».

Αναφορικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού, ο Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι, εύχεται να υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι με αύξηση του τιμήματος, για να μπουν περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Τόνισε ότι ο διαγωνισμός βασίζεται στην περυσινή διαδικασία. «Η τηλεόραση έχει πολλές δυνατότητες» σημείωσε ο γγ Ενημέρωσης, «αλλά με σωστά business plans και σοβαρούς επιχειρηματίες». Ανέφερε ότι ο χώρος της τηλεόρασης αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, με δυνατότητες θέασης πλέον από τα κινητά, με την υβριδική τηλεόραση και δίκτυα τα οποία θα προσφέρουν στον τηλεθεατή αμέτρητες δυνατότητες να δει ότι θέλει την ώρα που το ζητά, κάνοντας λόγο για μια πιο «δημοκρατική τηλεόραση».

Ads

«Η ΕΡΤ αλλάζει τα πράγματα»

Με την αθόρυβη επανάσταση HD (υψηλής ευκρίνειας), την υβριδική τηλεόραση, το πλούσιο Αρχείο και τις πιλοτικές εκπομπές στο ψηφιακό ραδιόφωνο, «η ΕΡΤ πραγματικά ωθεί τα πράγματα σε κάτι καλύτερο», τόνισε ο Λ. Κρέτσος.

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες Πληροφορικής στον κόσμο προσπαθούν διακαώς να μπουν στον χώρο της τηλεόρασης. Μιλάμε για νέα μορφή στην τηλεόραση, πιο δημοκρατική τηλεόραση γιατί οι πολίτες μπορούν, όπως ήδη γίνεται με την ΕΡΤ και την υβριδική να επιλέγουν και μάλιστα δωρεάν», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ψηφιακό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε την εφαρμογή του νομοσχεδίου «αθόρυβη επανάσταση», η οποία «θα διαμορφώσει μια νέα αγορά, με καλύτερη αξιοποίηση του φάσματος, με περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς δεν θα υπάρχουν παντού κεραίες, με αύξηση των ραδιοφωνικών σταθμών, με τερματισμό των παρεμβολών, με πολυμεσικές εφαρμογές» και υπογράμμισε ότι και εκεί το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

«Μπορούμε να στήσουμε ένα ραδιόφωνο εθνικών οδών, που ήδη έχει ξεκινήσει η ΕΡΤ, ενώ μέσα στο μήνα θα έχουμε και το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου που θα μεταφέρει το σήμα», ανέφερε, ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσης.

Είπε, επίσης, ότι ως το τέλος του μήνα θα βγει και η εφαρμοστική υπουργική απόφαση για να έχει η Ελλάδα το πιο ανταγωνιστικό σύστημα επιδότησης παραγωγής στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη τη μείωση της φορολογίας του ειδικού φόρου διαφήμισης για κανάλια, τα οποία θα πληρώνουν τέλη για την λειτουργία τους, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τα ποιοτικότερα προγράμματα και γενικότερα την ανάπτυξη του κλάδου.