Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Αττικόν περιγράφει ο γιατρός Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ειδικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και αντιπρόεδρος του σωματείου στο Αττικόν, στο Tvxs.gr, καταδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις, την παραβίαση ή και ανυπαρξία των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους για το προσωπικό και τους ασθενείς από τη μη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την απουσία ενός κεντρικού σχεδιασμού.

Ads

Όπως τονίζει στο tvxs.gr, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί ενίσχυσης του ΕΣΥ τους τελευταίους μήνες είναι το «πιο σύντομο ανέκδοτο». Περιγράφοντας τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σημειώνει πως στο Αττικόν, που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς, απλώς μετέτρεψαν ΜΕΘ σε ΜΕΘ για covid, με αποτέλεσμα να λείπουν κρεβάτια για τους υπόλοιπους ασθενείς.

Επιπλέον δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις με αποτέλεσμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο και γιατροί ή νοσηλευτές που θα έπρεπε να βγαίνουν σε καραντίνα μετά από εντοπισμό θετικού κρούσματος, δεν μπορούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης προσωπικό που πρέπει να προστατευθεί επειδή ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας μεταφέρεται από την «πρώτη γραμμή» σε δεύτερης γραμμής δουλειές. Χωρίς την αναγκαία ενίσχυση αυτό σημαίνει επιπλέον περιορισμός του προσωπικού.

Σχετικά με τα θετικά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί εντός νοσοκομείου, ο κ. Σιδέρης υπογραμμίζει πως υπάρχουν πολλά περιστατικά ενδονοσοκομειακής διασποράς, είτε πρόκειται για ασθενείς, είτε για γιατρούς. «Είναι ασθενείς που είχαν προγραμματίσει ένα χειρουργείο και βρέθηκαν θετικοί. Είναι ζήτημα πλέον να μην υπάρχει κλινική που έχει κρούσμα, είτε γιατρού, είτε ασθενή. Το ένα πρόβλημα λοιπόν είναι αυτό που απορρέει από τη νοσοκομειακή διασπορά και σχετίζεται με τις προσλήψεις, δηλαδή το κατά πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να βγει εκτός μάχης για τις ημέρες που χρειάζεται και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον», αναφέρει και προσθέτει:  

Ads

«Αυτό που επίσης είναι ανεπίτρεπτο, είναι να εντοπίζονται ασθενείς οι οποίοι μετά από το τεστ βγαίνουν θετικοί, αλλά μέχρι τότε νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους. Έχουμε τέτοια παραδείγματα στο Αττικό, όπως έχουμε και στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία και σε άλλα νοσοκομεία. Αυτό που επίσης δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι ότι μετά δεν γίνεται μια σοβαρή ιχνηλάτηση. Γιατί δεν απομονώνονται οι υπόλοιποι ασθενείς, γιατί δεν μπαίνουν σε καραντίνα γιατροί που είχαν επαφή μαζί τους; Αυτά είναι βασικά προβλήματα».

Συνεχίζοντας ο κ. Σιδέρης υπογραμμίζει πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στο «Αττικόν», αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία πανελλαδικά. «Δεν είναι μόνο ότι δεν τηρούνται, αλλά κυρίως είναι ότι δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα πρωτόκολλα για διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος σε υγειονομικούς δεν υπάρχει. Αν μια κλινική έχει έναν γιατρό ο οποίος βγει θετικός δεν υπάρχει πρωτόκολλο που προβλέπει να απολυμανθεί η κλινική, να κλείσει ή να βγουν κάποιες στενές επαφές του σε καραντίνα. Είναι μια κατάσταση επικίνδυνη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν τα ίδια τα νοσοκομεία σε υγειονομικές βόμβες», αναφέρει και συνεχίζει:
 
«Ακόμη όμως και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν, και αυτά γίνονται “λάστιχο”. Έχουμε ζήσει στο παρελθόν υψηλού κινδύνου έκθεσης άνθρωποι να βαφτίζονται μεσαίου κινδύνου (συνεπώς να μην χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα). Εξαιτίας της υποστελέχωσης τα πρωτόκολλα δεν τηρούνται, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη προσωπικού». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό όχι μόνο για να καλύψει τις ανάγκες για τον κορονοϊό, αλλά υπάρχει και μια αέναη μετακίνηση από το ένα τμήμα στο άλλο με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα παροχών υγείας και την εξόντωση των εργαζομένων».
 
«Έχουν γίνει καταγγελίες και από το σωματείο μας και από άλλα σωματεία. Εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μέσα σε αυτή τη μάχη κάποια συνάδελφοι θα κολλήσουν. Αυτό που όμως ζητάμε είναι να γίνουν προσλήψεις ώστε αυτοί οι συνάδελφοι να μπορούν να αντικατασταθούν και να μην πάνε πίσω οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασθενείς και ταυτόχρονα να μπορούν αυτοί οι συνάδελφοι να βγουν αξιοπρεπώς σε καραντίνα, έτσι όπως θα έπρεπε να ορίζουν τα πρωτόκολλα». 
 
«Υπάρχει επίσης πρόβλημα απλής λειτουργίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δηλαδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα από την υπερεφημέρευση οι συνάδελφοι», τονίζει. Όπως εξηγεί στο Tvxs.gr για τις ΜΕΘ, αυτό που έχει συμβεί είναι η μετατροπή πολλών κρεβατιών της γενικής ΜΕΘ σε κρεβάτια για Covid. Επί της ουσίας δηλαδή μειώνονται τα κρεβάτια για τους υπόλοιπους ασθενείς και το νοσοκομείο εν γένει μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου. «Δυστυχώς όμως οι άλλες νόσοι δεν σταματάνε», σημειώνει, προσθέτοντας πως «αυτά τα κρεβάτια λείπουν».
 
«Το ότι ενισχύθηκε το ΕΣΥ στη διάρκεια της καραντίνας είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο», επισημαίνει δηκτικά ο κ. Σιδέρης. «Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε είναι να συνεχίζει τις εξαγγελίες σε μια χρεοκοπημένη πολιτική που έφτασε και το ΕΣΥ εκεί που το έφτασε. Βλέπουμε πως όλο αυτόν τον χρόνο που κερδήθηκε από τον κόσμο τον αξιοποίησε όχι για να προστατεύσει την υγεία, αλλά για να προσαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες του τουρισμού, των μεταφορών και σε περίεργες αποφάσεις που αφορούν την λειτουργία των σχολείων».

«Επίσης η κυβέρνηση αρνείται και τα πιο αυτονόητα αιτήματα των υγειονομικών, όπως η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η νέα φάση πλέον καθορίζεται κι από μία καταστολή, δηλαδή στο ρυθμό που κάποτε χτυπάγανε παλαμάκια τώρα είμαστε στη φάση που τώρα χτυπάνε τα γκλομπ και οι ασπίδες των αστυνομικών τους συναδέλφους που παλεύουν και διεκδικούν».