Σύγχυση και πλήθος ερωτημάτων έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για άνοιγμα των δραστηριοτήτων, κυρίως σχολείων και λιανεμπορίου ακόμη και στις 5 Απριλίου, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν για δύσκολες ημέρες το προσεχές διάστημα με κορύφωση το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και το σύστημα υγείας να βρίσκεται υπό κατάρρευση με τη Δευτέρα (29 Μαρτίου) να χαρακτηρίζεται από τους υγειονομικούς ως «η χειρότερη ημέρα της πανδημίας».

Ads

«Πρόκειται για ένα Βατερλώ του συστήματος. Η κατάσταση με τις ΜΕΘ είναι τραγική. Συντελείται ένα διαρκές έγκλημα με επιλογή ασθενών και χωρίς να εξηγούνται τα κριτήρια», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο, τονίζοντας πως πρόκειται για «την πιο τραγική ημέρα από την αρχή της πανδημίας».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει πως τη Δευτέρα όλες οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική (σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 385) είναι γεμάτες και καταγράφονται οι περισσότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ». Πρόκειται για περισσότερους από 120 ασθενείς που δεν μπορούν εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα άνθρωποι να χάνουν ζωή τους σε κοινούς θαλάμους. Και δεν είναι μόνο οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σε κάθε νοσοκομείο πολλοί είναι συνδεδεμένοι με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου(Ηigh flow) που πολλοί εξ αυτών θα χρειασθούν διασωλήνωση  τις επόμενες ώρες και κλίνες  μεθ δεν υπάρχουν.  «Για παράδειγμα μόνο ο ‘’ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’’ έχει 20  τέτοιους  νοσηλευόμενους ασθενείς  και δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε πως υπάρχουν θάνατοι εκτός ΜΕΘ, «περίπου 20%», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω ποσοστό «μικρό». «Προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ, αλλά είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ads

Μαρτυρίες…

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία γιου 70χρονου που έχασε τη μάχη, παραμένοντας εκτός ΜΕΘ για πολλές ημέρες, καθώς νοσηλεύτηκε στις 8 Μαρτίου και βρισκόταν στη λίστα αναμονής από τις 18 Μαρτίου.  «Καθημερινά έπεφτε θέση στη σειρά προτεραιότητας. Την πρώτη ημέρα της διασωλήνωσης του είπαν ότι είναι 40ος στη λίστα αναμονής και μετά από οκτώ ημέρες τον ενημέρωσαν πως βρίσκεται 51ος. Κάθε ημέρα έπεφτε σειρά αντί ανεβαίνει», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ο Β.Τ, γιος του 70χρονου νεφροπαθούς, μιλώντας στο Documentο, ανέφερε πως οι γιατροί έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους αλλά δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. «Μας ενημέρωναν πρωί μεσημέρι και βράδυ για την κατάσταση του και όταν πλέον χειροτέρευε, μας έλεγαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρουν ένα κρεβάτι εντατικής Θεραπείας για να σωθεί». Ο νεφρολόγος είχε ενημερώσει την οικογένεια ότι «χρειάζεται επειγόντως να μπει σε ΜΕΘ γιατί όσο παραμένει εκτός η κατάστασή του θα επιδεινωθεί ραγδαία», όπως και έγινε, σημειώνει ο γιός του 70χρονου.

«Από τους γιατρούς δεν έχουμε κανένα παράπονο. Προσπάθησαν πάρα πολύ να βρεθεί ΜΕΘ και έκαναν ότι ήταν δυνατό για να τον κρατήσουν στην ζωή» εξηγεί ο γιος του 70χρονους και δηλώνει αποφασισμένος να μην σιωπήσει για να μην χαθούν και άλλοι άνθρωποι άδικα.

Μια ακόμη 82χρονη, ασθενής στο νοσοκομείο «Παπαμακαριστός», έχασε επίσης τη μάχη εκτός ΜΕΘ, ευρισκόμενη 10 ημέρες σε λίστα αναμονής. «Υπάρχουν δεκάδες άλλα τέτοια παραδείγματα που αποτυπώνουν την επιλογή περιστατικών για ΜΕΘ με ηλικιακά και άλλα κριτήρια», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος και τονίζει: «Το ζήτημα είναι γιατί να φθάνουμε στο σημείο να επιλέγονται  ασθενείς για ΜΕΘ; Ποια είναι τα κριτήρια; Να τα ανακοινώσουν  να γνωρίζει ο κόσμος τι τους περιμένει. Δεν έχουν την τόλμη. Κρύβονται. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν το διαρκές έγκλημα που συντελείται. Ό,τι και να λένε η Αττική έχει μόνο 385 κλίνες ΜΕΘ και δεν τολμάνε να επιτάξουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας. Ποια είναι η προετοιμασία που έχουν κάνει;».

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (δεκάδες στο σύνολό τους) καταγράφονται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής: στο Θριάσιο, στο Κρατικό Νικαίας, στον Ευαγγελισμό, στον Ερυθρό, στο Ιπποκράτειο, στο Ελπίς, στο Λαϊκό, στο Γεννηματάς, στο Τζάνιο, στο Σισμανόγλειο, στο Αλεξάνδρας κ.α. «Εχουμε καταντήσει πλασιέ ψυχών» λένε οι γιατροί στο Documento, οι οποίοι απευθύνονται στο ΕΚΑΒ και ζητούν εναγωνίως μία κλίνη ΜΕΘ, δηλώνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς, μήπως και προηγηθεί από κάποιον άλλο. Στην άλλη πλευρά εντατικολόγοι δεν αντέχουν να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει και ζητούν από τους συντονιστές του ΕΚΑΒ να κάνουν εκείνοι τη φρικτή επιλογή.

Δραματική η εφημερία στον Ευαγγελισμό

Ούτε μια άδεια κλίνη ΜΕΘ

Αναλυτικά η κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική ανά νοσοκομείο. Πληρότητα 100% σε όλο το λεκανοπέδιο:

  • ΚΑΤ 51 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 25 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ.
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ. 9 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 16 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 58 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ
  • ΣΩΤΗΡΙΑ 84 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ
  • ΕΛΠΙΣ 6  ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ
  • ΝΙΜΙΤΣ 6 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 16 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ.
  • ΕΡΥΘΡΟΣ 30 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ.
  • ΤΖΑΝΕΙΟ 10 ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ
  • ΘΡΙΑΣΙΟ 17  ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 12 ΚΛΙΝΕΣ  ΓΕΜΑΤΗ
  • ΑΤΤΙΚΟ 45  ΚΛΙΝΕΣ ΓΕΜΑΤΗ.
Μπορείτε να στείλετε τις δικές σας μαρτυρίες για την κατάσταση στα νοσοκομεία στο [email protected] αλλά και στα social media του tvxs.gr με μήνυμα στο Facebook και στο Instagram.