Φωτογραφία αρχείου

Ads

Εκδικητικότητα των ελληνικών αρχών απέναντι στους 300 πρώην απεργούς πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το Ανοιχτό Μέτωπο Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων τους. Δύο από αυτούς, οι Μοχάμεντ-Αλι Καϊμπίς και Μοχάμεντ Μπουγκζίν βρίσκονται σε νέα απεργία πείνας για 23η μέρα και έχουν μεταφερθεί από την Αθήνα στον Ασπρόπυργο και την Τρίπολη, όπου κρατούνται προς απέλαση.

 Οι δύο μετανάστες συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, διαπράττοντας το αδίκημα της κατοχής πλαστού εγγράφου, καθώς προσπαθούσαν να αναχωρήσουν για την Ιταλία, όπως αναφέρουν για ένα καλύτερο ημερομίσθιο.
 
«Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας, από το οποίο δικάστηκαν, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων και τους καταδίκασε στην όλως ελαφρά ποινή της φυλάκισης 30 ημερών με τριετή αναστολή. Ενώ όμως το δικαστήριο αναγνώρισε το δίκιο των δυο μεταναστών και τους άφησε ελεύθερους, αναγνωρίζοντας ότι η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη, η Αστυνομία συνέχισε την κράτησή τους και αποφάσισε την απέλασή τους. Αποφάσισε δηλαδή να τους τιμωρήσει με μια πολύ βαρύτερη ποινή, που ισοδυναμεί με εξόντωσή τους, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου», αναφέρει το Μέτωπο Υπεράσπισης.
 
Στη συνέχεια, οι δύο μετανάστες αποφάσισαν να προβούν εκ νέου σε απεργία πείνας, από τις 6 Φεβρουαρίου. Τη 16η και την 22η ημέρα, αντίστοιχα, μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια στον Ασπρόπυργο και την Τρίπολη. «Έβαλαν στην κλούβα και μετέφεραν τόσα χιλιόμετρα έναν ταλαιπωρημένο άνθρωπο που μετά βίας κρατιέται στα πόδια του», σχολιάζει το Μέτωπο Υπεράσπισης για τον μετανάστη ο οποίος μεταφέρθηκε χθες στην Τρίπολη, το οποίο προσθέτει: «Η πρεσβεία του Μαρόκου, στην οποία οδηγήθηκαν οι δυο απεργοί πείνας, αρνήθηκε να συναινέσει στην απέλασή τους, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι παράνομη και παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους».
 
Δηλώνοντας ότι δεν στερούνται μέσων διαβίωσης και μόνιμης κατοικίας, και πως έχουν αναπτύξει σταθερές κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις στην Ελλάδα, οι Καϊμπίς και Μπουγκζίν ζητούν να ανασταλεί η απόφαση απομάκρυνσης από τη χώρα.