Η αλήθεια είναι πως οι κρατούμενοι αποδείχτηκαν… κλάσεις ανώτεροι από την Μικτή ΠΣΑΤ-ΠΣΑΕ ΜΜΕ, στη μεταξύ τους φιλική αναμέτρηση το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης, στον προαύλιο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού. Σε αυτόν τον ξεχωριστό αγώνα, όμως το σκορ δεν έχει καμία σημασία, αφού το μήνυμα που έστειλαν οι παίκτες και των δύο ομάδων ήταν: «Κλωτσιά στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Ads

Κρατούμενοι Κορυδαλλού-Αθλητικοί Συντάκτες: Σημειώσατε Χ.

«Κλωτσιά» στην απομόνωση, στη στοχοποίηση και στην περιθωριοποίηση των συνανθρώπων μας… Αθλητικοί συντάκτες, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι μιντιακών οργανισμών, καθώς και ηθοποιοί στον έναν πάγκο, κρατούμενοι και φύλακες μαζί στον άλλον! Όλοι μαζί, υπό το βλέμμα του δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη και του  διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, Χριστόφορου Γιαννακόπουλου, απόλαυσαν όσα προσφέρει ένας αγώνας ποδοσφαίρου στους συμμετέχοντες! Εξάλλου, η… μεταγραφή του φωτογράφου Χρήστου Μπόνη (έπαιξε τέρμα για την ομάδα των κρατούμενων, καθώς ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων ήταν τραυματίας) ήταν η απόδειξη στην πράξη της συνύπαρξης των έγκλειστων και των «ελεύθερων». 

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, εξήγησε μετά το παιχνίδι: «Η φιλική αναμέτρηση στις φυλακές Κορυδαλλού είναι μία από σειρά άλλων κοινωνικών δράσεων που έχει αναλάβει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου. Έχει προηγηθεί ποδοσφαιρικός αγώνας με πρόσφυγες, αλλά και ένα διαφημιστικό σποτ με το οποίο καλούμε τον κόσμο να γίνουμε όλοι δότες μυελού των οστών για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου. Η φιλική αναμέτρηση με τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού ήταν κάτι διαφορετικό. Θα έλεγα πως ήταν υποχρέωσή μας να είμαστε εδώ σήμερα και όχι μόνο υποχρέωσή μας, αλλά και δείγμα της παιδείας και του πολιτισμού μας. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την πρωτοβουλία μας αυτή ήταν το ότι οι κρατούμενοι μας ευχαρίστησαν που δώσαμε αυτόν τον αγώνα ποδοσφαίρου με πολλούς συμβολισμούς. Όπως μας είπαν τους δώσαμε μεγάλη χαρά».

Ads

Θα μπορούσε να μεσολαβήσει ο ΠΣΑΤ για να έρθουν μεγάλοι αστέρες του ελληνικού ποδοσφαίρου να αγωνιστούν με τους κρατούμενους; «Αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα. Ο ΠΣΑΠ θα μπορούσε να το συντονίσει! Οι κρατούμενοι μας ζήτησαν να ξανάρθουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο μαζί τους και είναι σίγουρο πως θα το επαναλάβουμε γιατί τους δώσαμε και πήραμε πολύ μεγάλη χαρά. Τους προσφέραμε και βιβλία για τη βιβλιοθήκη της φυλακής».

Ο διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, Χριστόφορος Γιαννακόπουλος, τόνισε: «Γίνεται προσπάθεια ν? ανοίξουμε ένα παράθυρο στην κοινωνία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήρθαν από το πουθενά, έχουν έξω τις οικογένειές τους. Είναι ωραίο να μαθαίνουν και οι δικοί τους άνθρωποι ότι κι εδώ, στις φυλακές, γίνονται κάποια ωραία πράγματα».

Η ποδοσφαιρική ομάδα των κρατούμενων έχει δώσει ακόμη αγώνες με την Ένωση Συνδέσμων Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά, αλλά και με τους Παλαίμαχους της Προοδευτικής. Στις φυλακές Κορυδαλλού, προωθούνται και καλλιτεχνικές δράσεις εκτός από αθλητικές, όπως είναι το εικαστικό Εργαστήρι, το Θεατρικό Εργαστήρι σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και τη συνδρομή του σκηνοθέτη Στρατή Πανούριου.

Συμμετέχουν 18 έγκλειστοι  που ετοιμάζουν την παράσταση για τον Ιούνιο «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Οι κρατούμενοι συμμετέχουν και στο Μουσικό Εργαστήρι σε συνεργασία με τη Μουσική Εθνική Λυρική Σκηνή με μουσικοθεραπεύτριες και μουσικολόγους να διδάσκουν κάθε Τετάρτη μία ομάδα 20 ατόμων. Την Τετάρτη, 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συναυλία φυλακισμένων. Υπάρχει η ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης, όπου διαβάζουν βιβλία και κατά καιρούς την έχουν επισκεφθεί καταξιωμένοι συγγραφείς, αλλά και η Ομάδα Κινηματογράφου την οποία έχουν επισκεφθεί πολλοί γνωστοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος έκανε δέκα μαθήματα σεναρίου.

«Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μένα είναι η δική τους ευχαρίστηση, η δική τους χαρά. Είναι σημαντικό να πηγαίνεις το βράδυ σπίτι σου και να ξέρεις πως έκανες κάποιους ανθρώπους χαρούμενους. Μέσα στο θολό τοπίο μιας φυλακής υπάρχει και το ευχάριστο. Υπάρχουν άνθρωποι που στη φυλακή ανακάλυψαν και ανέπτυξαν δεξιότητες που δεν γνώριζαν ότι τις είχαν,» πρόσθεσε ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, Χριστόφορος Γιαννακόπουλος.

Ο αρχιφύλακας, Νίκος Πετρόπουλος, συμπαίκτης των κρατούμενων στο φιλικό με τον ΠΣΑΤ επισήμανε: «Μέσα από το ποδόσφαιρο δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και τις ευαισθησίες που έχει ο κλάδος μας. Οι κρατούμενοι δείχνουν πως μπορεί το σώμα τους να είναι φυλακισμένο ωστόσο η δίψα για ζωή, δράση και δημιουργία δεν φυλακίζεται ποτέ».

Ο υπαρχιφύλακας, Διονύσης Τσιργιώτης, είπε από την πλευρά του: «Αυτά τα φιλικά είναι πολύ σημαντικά. Κάνουν καλό στο δέσιμο των σχέσεων μεταξύ των ατόμων που είναι υπό κράτηση, αλλά και των δεσμοφυλάκων με αυτούς. Το ότι μοιραζόμαστε κάλτσες, ρούχα, μπάλες και γινόμαστε μία ομάδα έστω και για λίγο βοηθάει στο να εξελιχθούν οι σχέσεις μας και να μην είναι αυτό που νομίζει ο κόσμος: ότι ο φυλακισμένος βλέπει με μίσος τους φύλακες. Συμβαίνει κι αυτό, αλλά αυτά τα άτομα δεν θα τα δείτε εδώ να παίζουν μαζί μας».

Ο υπαρχιφύλακας Παναγιώτης Κουτσουλιέρης παρατήρησε: «Οι συνθήκες εδώ δεν είναι κι οι καλύτερες. Μιλάμε για τις μεγαλύτερες φυλακές των Βαλκανίων, με 2000-2500 κρατούμενους. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να παίξουν μαζί μας, αλλά δεν γίνεται. Αυτά τα παιχνίδια μόνο καλό κάνουν! Ευχόμαστε να υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα».

Στη φιλική αναμέτρηση έδωσαν το «παρών» και αρκετοί αθλητικοί συντάκτες απλά και μόνο με την ιδιότητα του φιλάθλου: Οι επίτιμοι πρόεδροι του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης (δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού) και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (πρώην δήμαρχος Πεύκης), το μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Φάνης Σκύφτας (ΕΡΑ ΣΠΟΡ), ο Νίκος Κατσαρός (ΣΠΟΡ FM), o οποίος ήταν και ο διαιτητής του αγώνα, ο Νίκος Γκομόλης (ΕΡΤ), ο Δημήτρης Λιαργκόβας (Sport FM) και η Ασπασία Βελονάκη (Αθηναϊκό ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Για την ομάδα του ΠΣΑΤ αγωνίστηκαν οι εξής: Σωτήρης Τριανταφύλλου (πρόεδρος ΠΣΑΤ), Γρηγόρης Παπαβασιλείου (NOVA), Αποστόλης Νταλούκας (NOVA), Παναγιώτης Δαλαταριώφ (gazzetta.gr), Κώστας Φραγκολιάς (ηθοποιός), Γιώργος Γεροντιδάκης (ηθοποιός), Αντώνης Χατζής (ηθοποιός), Γιάννης Αβραμίδης (τεχνικός ΑΝΤ1), Κώστας Δελφίγγος (τεχνικός ΑΝΤ1, Λευτέρης Σερλής (πρώην τεχνικός Ωρα των Σπορ), Ηλίας Αργυρόπουλος (διοικητικός ΔΟΛ), ενώ με την ομάδα των Κρατούμενων έπαιξαν ο αρχιφύλακας Νίκος Πετρόπουλος και οι υπαρχιφύλακες Διονύσης Τσιργιώτης, Νίκος Φούκας και Παναγιώτης Κουτσουλιέρης.

Διαιτητής της φιλικής αναμέτρησης ορίστηκε ο διακεκριμένος αθλητικός συντάκτης Νίκος Κατσαρός.