«Καμία καραντίνα δεν μπορεί να σκοτώσει το τραγούδι» λέει ο Σταμάτης Κραουνάκης, που συνέχισε να είναι πολυγραφότατος και κατά τη διάρκεια του ιδιότυπου εγκλεισμού μας, μιλώντας στο tvxs.gr.

Ads

Βρήκε μάλιστα τρόπο να εκφραστεί και να μοιραστεί τα τραγούδια του, αντισυμβατικό. Προτείνει να τον καλέσουμε στο σπίτι μας. Στις αυλές, στις πυλωτές στους κήπους σας, όπως λέει η πρόσκληση. Σχολιάζει τα θέματα που τον έφεραν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πρόσφατα, όπως η σύγκρουση του με τον δήμο Αθηναίων αλλά και την πολιτική κατάσταση με την φράση «Έχουμε κυβέρνηση ΟΥΓΚ και αντιπολίτευση ΑΣΤΑ ΑΣΤΑ».  Στον επίλογο, οι στίχοι από ένα ολοκαίνουριο τραγούδι, για τους αναγνώστες του tvxs.gr. 
 
Πως πρέπει να είναι η αυλή μου ή η ταράτσα μου, η πυλωτή μου, ο κήπος μου  για να έχω ελπίδες να έρθετε αν σας καλέσω;
 
Θα πάμε παντού, όπου μπορούμε να στήσουμε και να παίξουμε…Όπως ορίζει κάθε φορά η συνθήκη. Το σπίτι, η γειτονιά, η ο ιδιοκτήτης που θα μας καλέσει, θα αναλάβει τα απαραίτητα κι εμείς τα δικά μας. Δεν υπάρχει τίποτα στάνταρ.  Η συνθήκη θα διαμορφώνει την κατάσταση.
 
Τι θα πληρώσουν οι φίλοι μου;
 
Έχει οριστεί ένα μίνιμουμ αμοιβής ίσης για όλους μας…Εξαρτάται από το κουμάντο του καλούντος. Μπορεί να πληρώσει ο ίδιος. Μπορεί ρεφενέ. Εμείς θα δίνουμε απόδειξη εξόδων Κα – νο – νι – κά! Πιθανώς να υπάρχουν και χορηγοί ποτών η φαγητού, ανά περίσταση. Οι κανόνες υγιεινής συμπεριφοράς θα τηρηθούν απολύτως. Νομίζω είναι μια καλή λύση, ανθρώπινη.

image
 
Τι πρόγραμμα θα μας παρουσιάσετε; Θα διαφέρει από αυτά των συναυλιών σας;
 
Κι αυτό θα είναι ανοιχτό. Στο σπίτι μπορείς να ανοίξεις όσο πάει. Θα έχουμε μια βάση κίνησης. Έτσι κι αλλιώς η καρδιά θα παραγγέλνει. Προσωπικά το κάνω σε όλα μου τα live. Και για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν θα το αποφάσιζα αν δεν είχα την παρέα. Ακόμα κι η ιδέα ρίχτηκε σχεδόν για πλάκα στις συζητήσεις μας μέσα στην καραντίνα από τον Γεροντίδη. Το επεξεργαστήκαμε, ελέγξαμε τις παραμέτρους, συμφωνήσαμε τα τεχνικά, που κι αυτά θα είναι φάση “Ακορντεόν.” Πχ. κάπου μπορεί να μη χρειαστούν καν μικρόφωνα. ΄Η κάπου να μη χρειαστεί φωτισμός. Νομίζω θα έχει ψυχή.
 
Ο δήμος Αθηναίων κατηγορείται ότι δεν έδωσε δωρεάν με διαφανή τρόπο τους δημόσιους χώρους για συναυλίες. Γιατί; 
 
Δεν μ’ ενδιαφέρει ειλικρινά. Από την αρχή και έχοντας ξεκάθαρη σύγκρουση και με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τον δήμο, είχα συντονιστεί να μην περιμένω τίποτα. Έγραψα είκοσι καινούργια τραγούδια μέσα στην καραντίνα. Άρχισα να ηχογραφώ. Μόνο το έργο απομένει τελικά.
 
Η πρωτοβουλία σας είναι μια απάντηση στην πολιτεία που ακόμα δεν έχει μεριμνήσει ώστε να μπορέσετε οι καλλιτέχνες να ανασάνετε;
 
Δεν ξέρω. Βασικά δεν είναι απάντηση στην Πολιτεία. Ούτε το Άξιον Εστί, ούτε οι Όρνιθες έγιναν από την Πολιτεία. Ο καθένας κάνει αυτό που δύναται. Με όποιον τρόπο νομίζει. Δεν γίνεται να το κάνουμε με τα βίντεα. Για πόσο; Απ την άλλη κατά τη γνώμη μου το θέμα δεν είναι να σώσουμε τους τοίχους. Όλοι, παραγωγοί και καλλιτέχνες, ψάχνονται να σώσουν τους τοίχους. Με σόκαρε η εικόνα των ξεδοντιασμένων καθισμάτων του Μπερλινερ Ανσαμπλ. Και οκ, πες οι Γερμανοί άντε θα συντονιστούν. Εμείς οι Έλληνες… δεν νομίζω ότι θα μας αρέσει αυτό. Με το ….αραία αραία καμμια σαρανταρέα, εμένα δε θα μ’  άρεσε να είμαι στη σκηνή.
 
Το τραγούδι τελικά κινδυνεύει από τον κορωναϊό;
 
Μα πας καλά; Όλοι οι γεροί καλλιτέχνες,  δώσαν έργο. Ρούφους Γουέινραϊτ, κάθε μέρα από ένα live. Νόρα Τζόουνς, Άντριου Λόυντ, Πωλ Σάιμον…Φαντάζομαι και άλλοι. Εγώ, έδωσα 14 καινούργια τραγούδια. Βρήκα χορηγό, τα ηχογραφώ. Έγραψα φωνή απ’ το σπίτι με το ipad, κονέκτ με το στούντιο. Όλα γίνονται. Αρκεί να ξεχάσεις αυτό που ξέρεις.
 
Οι σχέσεις μας κινδυνεύουν από τον κορωναϊό ή από την προπαγάνδα που γίνεται με αφορμή αυτόν; 
 
Δεν βάζω τις αληθινές σχέσεις σε ευπαθή ομάδα με τίποτα. Οι ετοιμόρροπες… τις πήρε ο ιός. Όσο για την προπαγάνδα, είναι πλέον κοινό μυστικό, ότι κάτι δεν είναι στη θέση του. Προσωπικά, υποστηρίζω τα μέτρα ασφαλείας. Και κυρίως, την αλληλεγγύη στους πάσχοντες.
 
Η υπουργός πολιτισμού έχει δεχτεί κριτική από ανθρώπους της τέχνης όλων των αποχρώσεων. Από αριστερούς έως συντηρητικούς, όπως τον κορυφαίο βυζαντινολόγο που ζήτησε την παρέμβαση Μητσοτάκη για τα αρχαία της Βενιζέλου. Ωστόσο παραμένει στη θέση της. Γιατί;
 
Νομίζω να ρωτήσετε τον Μητσοτάκη. Κάτι θα ξέρει παραπάνω.
 
Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε στην υπουργό πολιτισμού;
 
Τόσα της έπαιξα εκεί μέσα. Ας πάρει όποιο θέλει. Τη λυπάμαι ειλικρινά. Το μόνο που με αφορά, είναι ότι φτιάξαμε την ΕΔΕΜ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών) που την είχαν όλοι για φούντο. Αυτό είναι νίκη των δημιουργών.
 
Πως αντιμετωπίζει διαχρονικά η πολιτεία μας τον πολιτισμό; Έχετε καταλάβει με ποια κριτήρια επιλέγονται οι υπουργοί; 
 
Να μην το ανοίξουμε αυτό το θέμα. Είδα πχ μια τηλεδιάσκεψη πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν κάτι το απελπιστικό. Θα όφειλε ο πολιτισμός να είναι το βαρύ μας πυροβολικό. Και είναι μόνο η βιτρίνα. Κι αυτό, αν…Ουδείς έδωσε βάση. Ουδέποτε/ Είναι λυπηρό. Μην πω πάλι ονόματα. Με τις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελειώθηκε η φάση. Πέσαμε στα νύχια των επόμενων ακάλυπτοι.
 
Που πάνε όλα αυτά τα χρήματα που δεν λαμβάνουν οι δημιουργοί;
 
Κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν έμαθε ποτέ. Και το μητρώο καλλιτεχνών, που ξεκίνησε το υπουργείο, για μένα είναι ύποπτο. Έρχεται φορολογικό μάντρωμα. Που δεν θα μ’ έβρισκε να διαφωνώ αν όλα τα υπόλοιπα (ασφάλεια, περίθαλψη,  κατοικία ήταν στη θέση τους.
 
Πρόσφατα είχατε περιπέτεια με τον δήμο Αθηναίων με αφορμή την άδεια που δεν σας ζητήθηκε ποτέ, για να ακουστούν τα τραγούδια σας στου Μαξίμου; Ποια είναι τα συμπεράσματα σας;
 
Η δουλειά μου δεν είναι να βγάζω συμπεράσματα. Ένα βασικό είναι ο τι βαράνε μύγες. Ότι έχουν πολύ κακούς συμβούλους. Ότι έχουν δώσει θέσεις σε ανόητους. Και τα υπόλοιπα τα τρέχει η δικηγόρος μου. Δεν έκλεισε ακόμα το θέμα. Όταν κλείσει θα γράψω δοκίμιο. 
 
Δεν μασάτε τα λόγια σας στον δημόσιο λόγο σας. Τι συμβαίνει με τους καλλιτέχνες που έχουν το θάρρος να εκφράζουν άποψη σε αυτή τη χώρα;
 
Αυτό που βλέπετε να συμβαίνει. Λάσπη. Και δεν πρόκειται περί θάρρους. Οφείλουμε να μη φοβόμαστε οι άνθρωποι της Τέχνης. Αυτό είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας. Ακριβώς γιατί παράγουμε άυλο προϊόν. Δεν ξέρω πως θα εμπιστευθεί μια κοινωνία έναν καλλιτέχνη που το βουλώνει.

image
 
Πως θα περιγράφατε την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας σήμερα;
 
Κυβέρνηση ΟΥΓΚ. Αντιπολίτευση ΑΣΤΑ ΑΣΤΑ. Χρησιμοποιώ δυο λέξεις που μου έχουν πει εγκόλπιοι φίλοι και των δυο πλευρών, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες…..
 
Είστε ακόμα δημιουργικός και πολυπράγμων. Από που παίρνετε ρεύμα στην τέχνη και τη ζωή σας;
 
Απ’την αγάπη μου για τους ανθρώπους. Και από κάνα δυο φίλους που δεν μου χαρίζονται.
 
Τι σημαίνει αντίσταση σήμερα;
 
Όχι στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Τι φοβάστε περισσότερο; 
 
Τη βλακεία και το κόλλημα
 
Σε τι ελπίζετε περισσότερο;
 
Στη ροή της ενέργειας.
 
Θα μας χαρίσετε έναν ακυκλοφόρητο στίχο σας για το φινάλε; 
 
Φυσικά. Γραμμένο εξ’ αφορμής ενός εξαιρετικού κειμένου της Έλενας Ακρίτα στα ΝΕΑ. Πήρα τον τίτλο με την άδεια της. Με ενέπνευσε.
 
Πλακώσαν διαφημίσεις
 
Πες μου τι να πολεμήσεις
 
Μούφα όλες οι ειδήσεις
 
Όλα fake news
 
Ρίχνουν στο κεφάλι τώρα
 
Έχει δώρα η Πανδώρα
 
Μπάτσοι και ασθενοφόρα
 
Και η πείνα Μπλουζ
 

Ads

Κι άλλη γύρα ο πλανήτης
 
Κι ο λαός ερημοσπίτης
 
Θα στα φάει ο τραπεζίτης
 
Που να εξηγώ
 
Πες μου τι να πολεμήσεις
 
Της ανατολής της δύσης
 
Κι άμα έτσι τους γουστάρει
 
Δε γουστάρω εγώ 
 
Γιατί έτσι
 
Γιατί έτσι
 
Γιατί έτσι
 
Δεν είμαστε κοτέτσι 
 
Μη ρωτάτε γιατί
 
Γιατί έτσι
 
Γιατί έτσι εσένα αγαπώ
  
Γιατί έτσι 
 
Γιατί έτσι
 
Γιατί έτσι
 
Βουτάω ένα στουπέτσι
 
Στην βενζίνη της καρδιάς μου
 
Γιατί έτσι
 
Μόνο έτσι 
 
γιατί εσένα αγαπώ
 
Πλάκωσαν κι οι πεθαμένοι
 
Και ζητούν βρε γη καημένη
 
Κάποιον να τους ανασταίνει
 
Κλείνει ο Ουρανός
 
Απ τη κνίσα της αρένας 
 
Δεν τους δέχεται κανένας
 
Ούτε ο Μέγας ο Ποιμένας 
 
Ούτε ο Σκοτεινός
 
Πλάκωσαν και τα τσιράκια
 
Κι όλο βγάζουν κοκοράκια
 
Απ το άγχος να κρατήσουν
 
Πόστα και δουλειές
 
Όχι άλλη μαλακία
 
Άμεση δημοκρατία
 
Φέρτε πυροβολαρχία
 
Από αγκαλιές
  
Γιατί έτσι 
 
γιατί έτσι
 
Γιατί έτσι
 
Δεν είμαστε κοτέτσι 
 
Γιατί έτσι 
 
Γιατί έτσι

Γιατί έτσι

Εσένα

Αγαπώ