«Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και περιβαλλοντική προστασία δεν συνδυάζονται στην πραγματικότητα» επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Tvxs.gr ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, προσθέτοντας παράλληλα με νόημα: «Είναι σαφές ότι ο κύριος Μητσοτάκης νιώθει τον εαυτό του περιβαλλοντικά ευαίσθητο και πιστεύει ότι είναι επικεφαλής μια πράσινης κυβέρνησης. Όμως φοβάμαι για όλους μας, ότι πλανάται βαθιά».
Είναι δε σαφής αναφορικά με τα πρώτα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης της ΝΔ επισημαίνοντας ότι «νιώθει κανείς ότι, ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση, το κάνει για τον κ. Λάτση και μερικές ακόμη επιχειρηματικές οικογένειες», ενώ εκφράζει τη σταθερή και κάθετη διαφωνία του με την προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, εκφράζοντας την άποψη πως εκτός από περιβαλλοντική καταστροφή, θα οδηγήσει και σε οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα μας.
Ταυτόχρονα, αφήνει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού αλλά και των ζητημάτων αστυνομικής καταστολής, όταν ήταν κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρει πως «η ΝΔ πατάει τώρα στους ιδεολογικούς συμβιβασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, για να εισαγάγει παντού το δόγμα νόμος και τάξη».
Τέλος, θεωρεί ότι υπάρχουν μικρές δυνατότητες συνεργασιών του ΜέΡΑ25 με το ΚΚΕ ή τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή, εκφράζοντας όμως παράλληλα την βαθιά εκτίμηση του για αρκετά στελέχη και των δύο κομμάτων.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Κρίτωνα Αρσένη στο Tvxs.gr:
- Ποιες διαβλέπετε πως είναι οι θέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά σε ζητήματα περιβάλλοντος;
Είναι σαφές ότι ο κύριος Μητσοτάκης νιώθει τον εαυτό του περιβαλλοντικά ευαίσθητο και πιστεύει ότι είναι επικεφαλής μια πράσινης κυβέρνησης. Όμως φοβάμαι για όλους μας, ότι πλανάται βαθιά. Αν και η ανακοίνωση για την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028 και η απαγόρευση χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021 είναι αναμφίβολα θετικές εμβληματικές πρωτοβουλίες που χαιρετίζω, το έως τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης είναι τόσο ριζικά αντιπεριβαλλοντικό, που δεν συνάδει με τις συγκεκριμένες θετικές εξαγγελίες. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και περιβαλλοντική προστασία δεν συνδυάζονται στην πραγματικότητα. Το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης είναι που καταστρέφει τον πλανήτη. Δεν θα σώσουμε τη ζωή στη Γη με μικροδιορθώσεις. Όσοι προτείνουμε βελτιώσεις, τις προτείνουμε γνωρίζοντας ότι αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αλλαγή συστήματος. Ούτε ο καπιταλισμός, ούτε ο σοσιαλισμός μπορούν να σώσουν τον πλανήτη, γιατί και τα δύο συστήματα έχουν σαν βασικό κίνητρο την οικονομική μεγέθυνση, είτε για το κέρδος όπως ο καπιταλισμός, είτε απλά για την αύξηση της παραγωγής ως αυτοσκοπό. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα προτάσσει τη ζωή πάνω από τα κέρδη. Αυτή η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι, αν προτάξουμε τα κέρδη ακόμη πιο αποφασιστικά, θα σώσουμε τη ζωή. Λες και το περισσότερο δηλητήριο μπορεί να θεραπεύσει τον δηλητηριασμένο.
- Πως σχολιάζετε τα πρώτα δείγματα γραφής από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το ζήτημα του Ελληνικού και τις πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;
Νιώθει κανείς ότι, ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση, το κάνει για τον κ. Λάτση και μερικές ακόμη επιχειρηματικές οικογένειες. Φωτογραφικές διατάξεις επι φωτογραφικών διατάξεων για αλλαγή των όρων δόμησης στο Ελληνικό και για την απόσυρση των δικαιωμάτων του δημοσίου.
- Βλέπουμε πως το κόμμα σας αλλά ιδιαίτερα εσείς προσωπικά έχεte εκφράσει την κάθετη αντίθεσή σας με την προοπτική εξόρυξης υδρογοναθράκων στην Κρήτη. Ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι πραγματικές συνέπειες μια τέτοιας δραστηριότητας;
Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για την ζωή και την οικονομία. Έχω λοιδορηθεί στο παρελθόν επειδή τολμώ να μιλάω για θέματα βιοποικιλότητας. Λες και δεν γνωρίζουμε ότι, όταν καταρρέει η τροφική αλυσίδα, όταν χάνονται τα είδη που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας, επηρεάζεται δραματικά η ανθρώπινη ζωή, στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσω της μείωσης της αλιείας, την υποβάθμιση θαλάσσιου περιβάλλοντος και του τουρισμού και την αύξηση της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε ένα ενδημικό είδος φαλαινών που προσαρμόστηκαν στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Αυτές αναπαράγονται αποκλειστικά στην Ελληνική Τάφρο, επειδή ακριβώς έχει τεράστιο βάθος. Εκεί είναι και που κατά κύριο λόγο τρέφονται. Και εκεί είναι που θα γίνουν όλες οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Το μοναδικό τους σπίτι θα βομβαρδίζεται ασταμάτητα για πάνω από ένα μήνα. Αν ήσασταν εσείς στη θέση τους, θα μένατε ή θα φευγάτε και δεν θα ξαναγυρνούσατε ποτέ;
Αλλά επειδή μερικοί συνάνθρωποι μας ακούνε μόνο από νούμερα, ας δούμε τα νούμερα: οι υπολογισμοί που κυριάρχησαν στην Βουλή φέρνουν το συνολικό κέρδος από όλες τις εξορύξεις στα 150 εκ. ευρω. Το κόστος στον τουρισμό μας από ένα μεγάλο ατύχημα μπορεί να φτάσει έως 5 δις ευρώ για εκείνη την χρονιά. Όλα τα κατοικούμενα και ακατοίκητα νησιά νότια της Κρήτης διεκδικούνται παρανόμως από την Τουρκία. Ενώ η Ελλάδα δεν έχει ΑΟΖ εκεί, λόγω μη συμφωνίας με την Λιβύη. Η εξορυκτική δραστηριότητα εκεί μπορεί να σημάνει αύξηση των εντάσεων με την Τουρκία, με κόστος πολλών δις στις αμυντικές μας δαπάνες. Από όπου και να το πιάσουμε, οικονομικά δεν ωφελούν τη χώρα μας οι εξορύξεις.
Όμως οι εξορύξεις αυτές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Οι ελληνικές εξορύξεις κατά κανόνα εντάσσονται στις ακριβότερες του κόσμου. Το βάθος τους στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τα 3000 μέτρα, ενώ φτάνουν μέχρι και τα 5000μ. Η αύξηση της ηλεκτροκίνησης με συνεπαγόμενη μείωση της τιμής του πετρελαίου αλλά και νέοι κλιματικοί φόροι, θα τις καταστήσουν επιζήμιες ακόμη και για τις πολυεθνικές των υδρογονανθράκων. Πρέπει να ξέρετε ότι, επειδή η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι η ρίζα της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει άμεσα να επιλέξουμε ως ανθρωπότητα ή τις εξορύξεις ή τα παιδιά μας. Επειδή η κλιματική αλλαγή θα μας δείχνει τα δόντια της όλο και πιο απειλητικά χρονιά με την χρονιά, θα δείτε ότι θα σταματήσουμε τις εξορύξεις και ότι όσες εταιρίες επενδύουν ακόμη σε αυτές είναι ήδη χρεοκοπημένες και δεν το γνωρίζουν, όπως ήταν τόσο καιρό η Thomas Cook στον τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα μπορεί να χρεοκοπήσουμε και εμείς ως χώρα ακόμη περισσότερο για να διασώσουμε τα ΕΛΠΕ από την χρεοκοπία, λόγω συμμετοχής τους στις εξορύξεις.
- Το μεταναστευτικό/προσφυγικό δείχνει ότι προκαλεί σοβαρές τομές τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στην κοινωνία. Πώς εκτιμάτε ότι οφείλει να αντιμετωπίσουν το εν λόγω ζήτημα οι εκπρόσωποι του προοδευτικού πολιτικού φάσματος; Τι μηνύματα θεωρείτε ότι στέλνει η κυβέρνηση μέσω του σχετικού νομοσχεδίου που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή;
Δεν γνωρίζω τις αντιξοότητες που μπορεί να αντιμετώπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την διαχείρηση του προσφυγικού, αλλά εκ του αποτελέσματος το έργο της ήταν βαθιά ανεπαρκές και διαβλέπω μια εντυπωσιακή συντηρητικοποίηση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι δηλώνει ξεκάθαρα ότι το προσφυγικό για αυτήν δεν είναι ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά ζήτημα δημόσιας τάξης και κινδύνου παρείσφρηση εγκληματιών, αυτό δηλαδή που επικαλείται και η Ακροδεξιά στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ μακρόπνοη προσφυγική πολιτική, αλλά μόνο σχέδια προσωρινής διαχείρισης του προσφυγικού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε την ανάσα της μέχρι να λυθεί το πρόβλημα από εξωτερικούς παράγοντες, η κυβέρνηση ΝΔ θέλει ξεκάθαρα να διώξει κάθε πρόσφυγα και μετανάστη από τη χώρα και να τους κάνει να μην θέλουν ποτέ να έρθουν. Μας μετατρέπει σε μια χώρα push back, μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση push back. Πιστεύω ότι το προσφυγικό για την Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Μια ευκαιρία να είμαστε αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους, γιατί και εμείς πρόσφατα υπήρξαμε κατατρεγμένοι. Μια ευκαιρία να είμαστε αλληλέγγυοι στους οικονομικά εξαθλιωμένους, γιατί και εμείς στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Μια ευκαιρία να αναθερμάνουμε την οικονομία μας, γιατί και εμείς αναθερμάναμε τις οικονομίες των χωρών που μας υποδέχθηκαν σαν πρόσφυγες και μετανάστες. Το τρίπτυχο υποδοχή, στέγαση και ένταξη, για εμένα είναι κεντρικό.
- Παρατηρούμε μια αύξηση της πολιτικής καταστολής με την παράλληλη σχετική ρητορεία από τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και μερίδα των ΜΜΕ για τα Εξάρχεια, τις καταλήψεις κλπ. Που θεωρείτε ότι οδηγούμαστε με βάση τα παραπάνω δεδομένα;
Με συγχωρείτε που θα αναφερθώ στον ΣΥΡΙΖΑ ξανά, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα με πονάει προσωπικά. Όταν ψήφιζα τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τον ψήφιζα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια στην αστυνομική καταστολή και για το περιβάλλον. Στο θέμα της κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε το παραμικρό. Λες και δεν ήταν οι βουλευτές του που περάσανε από βασανιστήρια, διώξεις και καταστολή, λες και δεν ήταν η νεολαία του που συλλαμβάνονταν αναιτιολόγητα, λες και δεν ήταν τα μέλη του που βίωσαν την παράνομη αστυνομική βια και την ατιμωρησία των αστυνομικών που συμμετείχαν σε αυτή. Και όμως, στο κυνήγι της ψήφου της μεσαίας τάξης, θυσίασε όλη αυτή την ιστορία, την διέγραψε και έκανε όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν γνωρίζει, δεν βλέπει, δεν ακούει.
Τώρα λοιπόν που το σύστημα αστυνομικής ατιμωρησίας πέρασε αλώβητο από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η ΝΔ να ασκήσει μια δεξιότερη πολιτική. Όταν αριστερή πολιτική γίνεται η διατήρηση της συνηθισμένης κατάχρησης εξουσίας από την αστυνομία, δεξιά πολιτική θα είναι η ριζοσπαστικοποίηση της καταστολής και πολλά που ακόμη δεν είδαμε.
- Προωθούνται σημαντικές αλλαγές αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να φάρει νέο εκλογικό νόμο για την κατάργηση της απλής αναλογικής. Πώς αντιμετωπίζετε στο ΜέΡΑ25 τη συγκεκριμένη κυβερνητική στρατηγική;
Όπως και με το ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση διαλύει κάθε αυτοδιοίκητο, κάθε έννοια απλής αναλογικής, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οτιδήποτε δεν περνάει από τον δικό της έλεγχο. Με τους απόδημους, αυτό που προτείνει είναι να μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό όχι όμως βουλευτές, αλλά μόνο κόμματα. Διαλύει δηλαδή και την ισοτιμία της ψήφου. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί την αλλαγή για να αυξήσει τους βουλευτές επικρατείας τάχα για να προσθέσει τρεις απόδημους, ενώ το έως τώρα σύστημα επιτρέπει σε κάθε κόμμα να τοποθετήσει 12 απόδημους αν το επιθυμεί.
- Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συνεργασιών για το ΜέΡΑ25 μέσα στο υπάρχον πολιτικό φάσμα; Ειδικότερα, βλέπετε προοπτικές σύγκλισης επί καίριων ζητημάτων (στην προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά, το μεταναστευτικό.προσφυγικό κλπ) με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ;
Οι ευκαιρίες συνεργασίας είναι, δυστυχώς, έτσι και αλλιώς μικρές. Η Βουλή είναι ένα κυβερνητικό κοινοβούλιο όπου ακόμη και οι τροπολογίες δεν μπαίνουν καν σε ψηφοφορία αν δεν συμφωνεί μαζί τους ο υπουργός, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα κόμματα και όχι οι βουλευτές, παρά μόνο στην περίπτωση της ονομαστικής ψηφοφορίας. Αυτά βολεύουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις και για αυτό καμία δεν μπήκε στη διαδικασία να τα αλλάξει.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας χωρίζει η θεωρία. Υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσωπικά θαυμάζω για την ρητορική τους δεινότητα κατά την αντιπαράθεση τους με την ΝΔ. Μας χωρίζει όμως η πρακτική. Μας χωρίζουν οι πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Πολιτικές που έστρωσαν το χαλί στην ΝΔ για να έρθει στην εξουσία, αλλά και να παίρνει σήμερα αδίστακτα μέτρα, να νομοθετεί απροκάλυπτα υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εναντίων των αδυνάτων, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Η τεράστια αυτή διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης, καθιστά δύσκολη την εμπιστοσύνη, που είναι το θεμέλιο κάθε μορφής συνεργασίας. Η επιχειρούμενη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του κέντρου σίγουρα δεν βοηθά. Ούτε βέβαια και η στάση του στις εξορύξεις.
Με το ΚΚΕ έχουμε πλήρη σύμπτωση στην ανάλυση των προβλημάτων. Δεν σας κρύβω, ότι υπάρχουν 3 συγκεκριμένοι βουλευτές του ΚΚΕ που ακούω στην Βουλή με πολύ προσοχή, γιατί η κριτική τους στα νομοσχέδια είναι εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και μου δίνει επιχειρήματα για την δική μου κριτική. Όμως διαφωνούμε στις προτάσεις. Εμείς στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την δίκαιη, βιώσιμη κοινωνία μέσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Βλέπω συνεπώς ευκαιρίες συνεργιών όσον αφορά στην κριτική της κυβέρνησης, αλλά πολύ μικρές όσον αφορά στις απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Θα ήθελα πολύ τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Αλλά δεν μπορώ να προβάλω τις επιθυμίες μου. Πρέπει να λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >