Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά  σε συγκεντρωμένους, οι οποίοι με μαύρες σημαίες και στεφάνια ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Κοζάνης.

Ads

Οι συνδικαλιστές σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την οργή τους, λέγοντας ότι «Αυτό που έγινε σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Δεν μας άφησαν να πλησιάσουμε σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Ας έβγαζαν απόφαση να φύγουμε από τον νομό μια και θα ερχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε κατά την επίσκεψη του στην Κοζάνη θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την πορεία της απολιγνιτοποίησης.

«Αυτό που έγινε σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Δεν μας άφησαν να πλησιάσουμε σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Ας έβγαζαν απόφαση να φύγουμε από τον νομό μια και θα ερχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης» επισημαίνουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατανοητή η ανησυχία των κατοίκων, αλλά η απολιγνητοποιηση θα αλλάξει τη Δυτική Μακεδονία

Ads

Κατανοητή και δικαιολογημένη χαρακτήρισε την ανησυχία από την πλευρά των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνητοποίηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά, η οποία δεν έχει ακόμη πλήρως επικοινωνηθεί και υποστήριξε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αλλάξει όλη η περιοχή.

«Θα πρέπει τη μετάβαση αυτή να τη δούμε ως μία ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία, να αλλάξουμε άρδην το παραγωγικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους κατοίκους» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τους οποίους συζήτησε για τις προοπτικές που ανοίγονται από την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο υποστηρίζεται από το πρωτοφανές ποσό που έχει εξασφαλιστεί. Τονίστηκε επίσης η δυνατότητα, η περιοχή της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, να αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από ένα σύνολο δράσεων που δεν έχουν προηγούμενο.

«Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Οπότε δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης χωρίς μία έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου. Και γι’ αυτό και θέλω να ακούσω τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να σας πούμε τι ακριβώς σκεφτόμαστε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αλληλουχία των επενδύσεων που ήδη δρομολογούνται και υποστηρίζονται από την ΕΕ, έχει στο επίκεντρο τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης των εισοδημάτων στο σύνολο της περιοχής.

Δήμαρχος Εορδαίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η μετάβαση δεν είναι μόνο βίαια αλλά απολύτως καταστροφική

Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, στην ομιλία του προς τον Πρωθυπουργό ανέφερε πως “η Δυτική Μακεδονία κε Πρωθυπουργέ και ειδικότερα η Πτολεμαίδα αποτέλεσε και αποτελεί τον καταλύτη στην ανάπτυξη και στην ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια καθώς εδώ και πάνω από 60 χρόνια από τα σπλάχνα της Εορδαίας βγαίνει ο λιγνίτης, ο τόσο κακοφημισμένος το τελευταίο διάστημα. Το Εθνικό καύσιμο το οποίο για 60 χρόνια στήριξε την Εθνική Οικονομία.  Η θέση μας είναι οτι η απολιγνιτοποίηση γίνεται με τρόπο βίαιο κυρίως ως προς το χρόνο. Και φέρνω ως παράδειγμα την Πτολεμαίδα 5. Θα προλάβει μέχρι το 2025 η νέα μονάδα να κάνει απόσβεση το 1,5δις ευρώ που πλήρωσε ο Ελληνικός λαός; Κατά τη άποψη μας υπάρχει μια ακατανόητη βιασύνη. Είμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Η μετάβαση δεν είναι μόνο βίαια αλλά απολύτως καταστροφική”.

Ο κ. Πλακεντάς έθεσε μια σειρά από ζητήματα όπως η αξιοποίηση του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαίδας, η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – ΒΙΟΠΑ, η εξασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανση, η δημιουργία Campus για τις σχολές Υγείας με πυλώνα το Μποδοσάκειο, η ολοκλήρωση μετεγκαταστάσεων και ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης φωτοβολταικών κ.α.

Ο κ. Πλακεντάς κατέληξε πως “δεν αμφιβάλλουμε για την πρόθεση να “πέσει” χρήμα στην περιοχή αλλά φοβόμαστε πως όταν γίνει αυτό δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να τα αξιοποιήσουν” και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μην λησμονήσει την Εορδαία, όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη.

Νάσος Ηλιόπουλος: «Είχε το θράσος να πάει στην Κοζάνη για να δώσει πάλι ψεύτικες υποσχέσεις για θέσεις εργασίας»

Τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Κοζάνη, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, σχολίασε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης, λίγες μέρες μετά την εκχώρηση της ΔΕΗ, εν μέσω πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και ανατιμήσεων, είχε το θράσος να πάει στην Κοζάνη για να δώσει πάλι ψεύτικες υποσχέσεις για ‘θέσεις εργασίας’ και ‘ενίσχυση εισοδημάτων’, σε μία περιοχή που ήδη, εξαιτίας της πολιτικής του, μετράει 3.000 ανέργους».

Ο κ. Ηλιόπουλος, μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «πάει να τα πει αυτά στους ανθρώπους που βλέπουν τον τόπο τους να κινδυνεύει να γίνει η μαύρη τρύπα της Ελλάδας από την βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση», ενώ προσέθεσε πως έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την εξαγγελία του «και ακόμα ακούνε μόνο υποσχέσεις, χωρίς να βλέπουν κανένα σχέδιο και καμιά νέα θέση εργασίας».

«Ας τα πει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που, με τους χειρισμούς του και τις πλάτες που βάζει στα καρτέλ, βλέπουν με τρόμο τους λογαριασμούς ρεύματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η Ελλάδα «είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη στις αυξήσεις και στο κόστος του ρεύματος, με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να τα πει, αν έχει το θάρρος, στους ανθρώπους που έπνιξε στα χημικά, για να μπορέσει να φτάσει στην Κοζάνη. Το μέγεθος της ανεπάρκειας, της απομόνωσης και του φόβου του αποδεικνύει το ότι κράτησε κρυφό μέχρι τελευταία στιγμή το πρόγραμμα της επίσκεψής του», υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος.