Σιωπηλή διαμαρτυρία πολιτών και Bloggers διοργανώθηκε την Τετάρτη 31/3 στην πλατεία Νίκης στην Κοζάνη, μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Με κύριο σύνθημά «Υγεία: δικαίωμα για όλους» οι συμμετέχοντας απαιτούν την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας. Για το σκοπό αυτό, τον οποίο στηρίζει και τo tvxs.gr, έχει δημιουργηθεί ομάδα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, η οποία αριθμεί ήδη περισσότερα από 4.000 μέλη.

Ads

«Με αυτό τον τρόπο χτυπούμε το καμπανάκι στην κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία. Είναι απαίτηση όλων των Ελλήνων φορολογουμένων που προσδοκούν μία νέα λειτουργία των κοινωνικών δομών της Ελλάδας, σε νέα βάση. Είναι απαίτηση των ανθρώπων που ζουν στην περιφέρεια και προσδοκούν μία ισόρροπη ανάπτυξη σε σχέση με τα αστικά κέντρα» τονίζει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ομάδας στο Facebook.

Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρόσφατη περίπτωση του θανάτου ενός βρέφους 13 μηνών από την Κοζάνη, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, λόγω της ανεπάρκειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στη σιωπηλή διαμαρτυρία συμμετείχαν: ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κοζάνης, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας Νομού Κοζάνης, οι γιατροί του νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροδενδρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατάκαλης και πλήθος άλλων οργανώσεων, φορέων και πολιτών.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Δ. Μακεδονίας, από τις κλινικές των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, όσες δεν έχουν κλείσει λόγω έλλειψης γιατρών λειτουργούν με έναν, δύο ή, στην καλύτερη περίπτωση, τρεις γιατρούς, όταν το όριο ασφαλείας είναι οι τέσσερις, ενώ το ιδανικό είναι οι πέντε γιατροί.

Δήμαρχοι και νομάρχες της δυτικής Μακεδονίας κατέληξαν μετά από σύσκεψη σε ψήφισμα, με το οποίο ζητείται να λειτουργήσει Περιφερειακό Νοσοκομείο, να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας. Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα συμμετείχαν 13 δήμαρχοι του νομού, καθώς και οι νομάρχες Κοζάνης και Γρεβενών, Γιώργος Δακής και Δημοσθένης Κουπτσίδης.

Υποσχέσεις για προσλήψεις γιατρών

Την Τρίτη, ο νέος διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας Χρήστος Ζηλίδης επισκέφτηκε τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα. Ο κ. Ζηλίδης υποσχέθηκε στους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι θα προωθήσει τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

Διαβάστε σχετικά:
Αφιέρωμα του tvxs.gr: Το πρόβλημα του ΕΣΥ και οι πρόσφατες εξελίξεις
Θύμα της αναλγησίας του ΕΣΥ βρέφος από την Κοζάνη
Μείωση δαπανών του ΕΣΥ ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου
Φακελάκια και παρανομίες «κυβερνούν» το ΕΣΥ
Αποκάλυψη σκανδάλου στο ΕΚΑΒ με πόρους της Ε.Ε.
Έως και 50 ασθενείς για κάθε νοσοκόμα στα ελληνικά νοσοκομεία!
ΣτΕ: Δικαίωση για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ