Σε κρίσιμη κατάσταση είναι η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων Κοζάνης, η οποία χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων και από τους μαθητές, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του GRTimes.gr.

Ads

Το πρόβλημα στην γέφυρα φαίνεται πως είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών για την επισκευή των σοβαρών ρωγμών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί από το βράδυ της Κυριακής (12/3) η διέλευση των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις επαγγελματιών, πολιτών, αλλά και μαθητών.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, «η γέφυρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό τον λόγο διακόπηκε η κυκλοφορία σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων, με στόχο να μην επιβαρυνθεί κι άλλο. Η επιπρόσθετη μελέτη έγινε και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, ώστε να ενδυναμωθεί η στήριξη της γέφυρας ακόμη περισσότερο. Ελπίζω να μην έχουμε άλλες «εκπλήξεις» για να μπούμε στην τελική φάση. Μέσα σε περίπου δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της ζημιάς».

Ads

Ο ίδιος σημειώνει πως το πρόβλημα εντοπίζεται στα «πλευρά» της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων και πιο συγκεκριμένα στην έναρξη της διαδρομής από την Κοζάνη προς τα Σέρβια, όπου βρίσκεται ο «πρόβολος» με το «κατάστρωμα».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, οι υπεύθυνοι των εργασιών, ενώ είχαν ξεκινήσει την εξυγίανση του σώματος της γέφυρας, βρήκαν σε άμεσο χρονικό διάστημα το φθαρμένο (οξείδωση) τμήμα αντί υγειούς.

Επιπλέον, μετά το πέρας αυτών των συγκεκριμένων εργασιών θα «τρέξει» μία συνολική μελέτη για την ολική επισκευή της, διότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας, μήκους 1.372 μέτρων, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία το 1974 και διασχίζει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Είναι η γέφυρα που ενώνει την Δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλία, πράγμα που σημαίνει πως έχει έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, διότι εκατοντάδες αυτοκίνητα τη διασχίζουν καθημερινά.

Να σημειωθεί, πως η διέλευση των φορτηγών πραγματοποιείται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής από το Επαρχιακό Δίκτυο, με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΦΑΕ), να μην έχει τοποθετηθεί για την ώρα επί του θέματος.

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας τόνισε στο GRTimes.gr πως «Όλα έχουν ρυθμιστεί από την Τροχαία. Οι επαγγελματίες φορτηγών δείχνουν κατανόηση, διότι «έβλεπαν» πως υπήρχε πρόβλημα».

Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει και τις μετακινήσεις των μαθητών που μεταφέρονται καθημερινά με σχολικά λεωφορεία στα σχολεία τους, στα Σέρβια Κοζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, από την ανακοίνωση των μέτρων κι έπειτα, τα σχολικά λεωφορεία παίρνουν τους μαθητές από τα χωριά τους, στη συνέχεια οι μαθητές αποβιβάζονται σε μία μεγάλη αλάνα στα όρια της γέφυρας και από εκεί με μικρότερα λεωφορεία των ΚΤΕΛ – τα οποία είναι μέσα στο επιτρεπτό όριο των 3,5 τόνων – περνούν τη γέφυρα, τους αφήνουν και πάλι σ’ ένα σημείο και από εκεί επιβιβάζονται σε 50θεσιο λεωφορείο και μεταφέρονται στο σχολείο!