«Φέρνετε χασμουρητά και απέχθεια στον κόσμο», είπε, απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή, για την ακρίβεια, αναπτύσσοντας στη συνέχεια τις θέσεις του κόμματος για το ζήτημα.

Ads

Αναφερόμενος στις αιτίες της ακρίβειας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, με την συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων της ΕΕ έχει προωθήσει με κάθε τρόπο την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η δεύτερη αιτία είναι ο φθηνός δανεισμός και τα διάφορα πακέτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δημιουργούν πληθωρισμό. Επίσης, η προώθηση του πανάκριβου ενεργειακού μείγματος της « πράσινης» μετάβασης».

Μια άλλη αιτία είναι η πολιτική της «εξωστρέφειας» που δίνει έμφαση στις εξαγωγές και στον τουρισμό. Η πέμπτη αιτία είναι η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία έχουν επικυρώσει όλα τα άλλα κόμματα. Μια άλλη αιτία είναι οι υψηλοί φόροι και η καθήλωση των μισθών.

Ads

Σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, υπενθύμισε ότι όλα τα τελευταία χρόνια είχαμε υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι για ποιον είναι η ανάπτυξη», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «έχουμε ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων», καθώς και ότι «καπιταλιστική ανάπτυξη και καπιταλιστική κρίση είναι τα δίδυμα αδελφάκια αυτού του συστήματος» που πληρώνουν πάντα οι λαοί.

Ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ και επισήμανε πως «για να κερδίσει έστω και μια ανάσα ο λαός μας» θα πρέπει να χάσει το κεφάλαιο, να υποστεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ.

Ενόψει των εκλογών, κάλεσε το λαό να πει σε αυτούς που τον ληστεύουν: «τέρμα ως εδώ». Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και αποδυναμωμένη την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, σημείωσε πως «θα μπορέσουμε πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά να συνεχίσουμε να δίνουμε όλες τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε κοροϊδία την προεκλογική αλληλογραφία του πρωθυπουργού με την Κομισιόν, υπενθυμίζοντας πως τα μονοπώλια κινούνται όπως θέλουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με κριτήριο το κέρδος τους. «Μα αυτό είναι ακριβώς η ΕΕ, μια ενιαία αγορά των πολυεθνικών, των λόμπι, των μονοπωλίων», είπε. Σχολίασε σκωπτικά πως όταν ψηφίστηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ που περιλαμβάνει την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων «εσείς οι καινοτόμοι δεν καταλάβατε τι ψηφίζατε τότε και σας πήρε 32 χρόνια να το καταλάβετε;».

Συμπλήρωσε πως τα άλλα κόμματα κάνουν βολική αντιπολίτευση, έχοντας ως σημαία την «κανονικότητα» της ΕΕ, ενώ κανένας τους δεν αγγίζει τις πραγματικές αιτίες: Την ανάπτυξη με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος και την πολιτική της ΕΕ που συμβάλει στην ακρίβεια. Εξηγώντας την θεμελιακή διαφορά του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως δεν κοροϊδεύει το λαό ότι υπάρχει μαγική λύση που να είναι «και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος».

Επίσης, τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για την ακρίβεια αν δεν μπει στο στόχαστρο του λαού η απόφαση της ΕΕ για την μετατροπή της οικονομίας της σε πολεμικής οικονομία.