Δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια μείωση στις επικουρικές συντάξεις, διαμήνυσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος ωστόσο προανήγγειλε επανεξέταση -μέσω αναλογιστικών μελετών- των περιπτώσεων κατά τις οποίες θα τίθεται ζήτημα αδυναμίας καταβολής την επόμενη 5ετία.

Ads

«Δεν θα χρειαστούν παντού προσαρμογές, αλλά εκεί που χρειάζονται θα γίνουν» το 2012, ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ταμεία τα οποία χορηγούν υψηλές επικουρικές συντάξεις και που «εφόσον έχουν τη δυνατότητα, θα συνεχίσουν να τις δίνουν».

Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση ενημέρωσης συζητήθηκε το ζήτημα της σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων (θα νομοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου μαζί με το θέμα της διαιτησίας). Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση (βλ. ματαίωση σχετικής συνάντησης λόγω ΠΑΜΕ). Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση των μισθών, η οποία δεν προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στον ανταγωνισμό και τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει ο κατώτατος μισθός των 730 ευρώ, ο οποίος προβλέπεται μέσα από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αποδιοπομπαίου τράγου. Αντίβαρο στην ανταγωνιστικότητα δεν είναι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, συμπλήρωσε.

Ads

«Θα γίνει σφαγείο σε σειρά κλάδων με μειώσεις μισθών από 10-40%», εκτίμησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας: «Δεν θα υπάρξει ανοχή για να μεταβληθούν οι εργασιακές συνθήκες σε Ασίας και Λατινικής Αμερικής».

Τις αρχές του «οικονομικού εθνικισμού» υπερασπίστηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, ο οποίος στηλίτευσε την αύξηση των λεγόμενων παράνομων μεταναστών. «Δεν θα σας δώσουμε την ανοχή μας, όπως δεν θα σας την δώσει ούτε η κοινωνία», ανέφερε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Κριτσωτάκης.

Κατά τα άλλα, η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε επιτυχημένα τα προγράμματα θωράκισης της απασχόλησης (ένταξη 94.000 επιχειρήσεων για τη διατήρηση 190.000 θέσεων εργασίας), όπως και τα αντίστοιχα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με στόχευση στους άνεργους και τους νέους.

Η ίδια μίλησε για εξοικονόμηση στα ασφαλιστικά ταμεία η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης -υπολογίζεται (η μείωση) να φτάσει το 1,4 δις το 2011, από 850 εκατ. το 2010.

Σημειώνεται ότι παρά τον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας και την αναβολή της συνάντησης με τη Λούκα Κατσέλη, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών σωματείων συναντήθηκαν τελικά στα γραφεία του ΣΕΒ με αντικείμενο τα εργασιακά, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Εργατικού Δίκαιου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουκιάδης, συντονιστής της διαβούλευσης που προηγήθηκε για τα θέματα μεσολάβησης και διαιτησίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αναφέρθηκε τόσο στα θέματα που συζητήθηκαν, όσο και στον αποκλεισμό του υπουργείου από το ΠΑΜΕ. «Σε πείσμα των κατ’ επάγγελμα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεμπόλησαν σήμερα το δικαίωμα και χρέος τους να συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

«Πεποίθηση μου, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την απαιτούμενη νηφαλιότητα για να συγκλίνουν στα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από την εφαρμογή του Μνημονίου-με στόχο την προστασία της απασχόλησης και την στήριξη της ανάπτυξης. Μολονότι είναι φυσικό να υπάρχουν μεταξύ μας επί μέρους αποκλίσεις, μας ενώνει η αγωνία να προστατεύσουμε στο μέτρο του δυνατού τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας από τις επιπτώσεις της κρίσης», κατέληξε.