Δεν έχει μελετηθεί σενάριο μείωσης δαπανών για την καταβολή συντάξεων, για την επόμενη πενταετία, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ο υπουργός υποστήριξε ότι αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία οι δαπάνες συντάξεως κατά 1,2 δις ευρώ, ωστόσο, όχι από αύξηση των συντάξεων, αλλά από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Προέβλεψε μάλιστα ότι θα είναι αυξημένες εφέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, με υπολογισμένο πάντως το αυξημένο αυτό κόστος.

Ads

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών αποβαίνει σε βάρος των ταμείων Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας αυξάνει την απώλεια κατά 300 εκ. ευρώ για το ΙΚΑ, ή 450 εκ. ευρώ με τα επιδόματα, ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών, σημαίνει απώλεια για το ΙΚΑ περίπου 115 εκ. ευρώ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν μείωση (αν επέλθει ) κατά μέσο όρο κατά 6%, θα επιφέρει πτώση των εσόδων στο ΙΚΑ από εισφορές κατά 700 εκ. ευρώ μέσα στο 2011.

Ενισχυτική της κατάστασης που υπάρχει στον τομέα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής χαρακτήρισε ο υπουργός τη διάταξη στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ελαφρύνει την εργοδοτική πλευρά με την καταβολή από εδώ και πέρα των εισφορών και την πληρωμή τμηματικά του 20% έναντι των παλαιών οφειλών (5,9 δις για το ΙΚΑ, 3,9 δις ευρώ για τον ΟΑΕΕ). Στην κατεύθυνση περαιτέρω εξασφάλισης εσόδων είναι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που κυμαίνεται σήμερα στο 25%, με στόχο να μειωθεί στην ερχόμενη τετραετία στο 12%, όταν μόνον τον τελευταίο χρόνο η μείωση αυτή είναι της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Αλλά μέτρα στον τομέα αυτό, ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης είναι η κάρτα εργασίας για επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα, μέτρο που θα επιφέρει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 10%, καθώς και η εισαγωγή του «εργόσημου» σε δύο μήνες το οποίο θα αφορά 250.000 ανασφάλιστους, κυρίως οικόσιτο προσωπικό και εργάτες γης. Στο σκέλος των δαπανών, υπουργός υπογράμμισε την εξοικονόμηση 1,77 δις ευρώ το 2010 από τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.

Ads

Επιπλέον υποστήριξε, ότι από τις διασταυρώσεις προέκυψαν χιλιάδες περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, αλλά και παράνομων δικαιούχων ΕΚΑΣ, προσδιόρισε όμως ότι η παρανομία έγκειται είτε στη μη δήλωση της δεύτερης σύνταξης, είτε στην παράνομη είσπραξη ταυτόχρονα σύνταξης εξ ιδίων καταβολών, αλλά και από παραχώρηση. Παραδέχτηκε πάντως ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των διπλοσυνταξιούχων που εντοπίσθηκαν από τις διασταυρώσεις, καθώς δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα, άρα και βάση δεδομένων, ενώ η τεχνολογία ξεπερνά ακόμη και τα εγκατεστημένα συστήματα. «Ούτε ο ΑΜΚΑ έχει ολοκληρωθεί, ούτε βάση δεδομένων υπάρχει, ενώ υπάρχουν χειρόγραφα αρχεία, χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία ή οι μεταβολές» εξήγησε.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών, υπολόγισε ότι από τα 25-30 προγράμματα που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο ο οργανισμός, επιτυγχάνεται η διατήρηση περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, εξασφάλιση εργασίας 60.000 ανέργων σε διάφορες επιχειρήσεις και άλλων 55.000 στον τουριστικό τομέα με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για αμυντικές πολιτικές που επιφέρουν ανάσχεση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, είπε ο κ. Κικίλιας.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης σημείωσε, ότι από τώρα χρειάζεται αφενός διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, αλλά αφετέρου και αναζήτησης και εξασφάλισης πόρων εκτός του συστήματος εισφορών ή επιρροής του κόστους παραγωγής ή του βιοτικού επιπέδου για την δημιουργία ενός ισχυρού αποθεματικού, με δεδομένο ότι από το 2020 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει να αντιμετωπίσει μία μαζική γήρανση.

Τέλος, η υποδιευθύντρια Μελετών της Τραπέζης Ελλάδος Δάφνη Νικολίτσα μίλησε για τραυματικές επιπτώσεις από την ανεργία των νέων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ενδοεπιχειρησιακή επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των «27», γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν επιδιώκουν καινοτομία.