Τη βούληση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών ακόμα και αν αυτό σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ads

Ενημερώνοντας την επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι «πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να είναι επί 20 χρόνια ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους», προσθέτοντας ωστόσο ότι αν δεν περιοριστούν οι δαπάνες σε κρίσιμους τομείς του ασφαλιστικού, δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι «το πολιτικό σύστημα δίνει τις τελευταίες του εξετάσεις» και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας. Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα του φοροφυγά, φοροκλέφτη και αεριτζή με τα οποία μεγάλωσαν οι γενιές της μεταπολίτευσης και –όπως είπε χαρακτηριστικά – «πρέπει να πούμε αλήθειες διαφορετικά θα ταλανιζόμαστε με συμπεριφορές που έγιναν πρακτικές και μας έφεραν στο σημείο που μας έφεραν» .

Νωρίτερα, ο επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης είχε τονίσει ότι το 2010 η πραγματική ανεργία ήταν 20% ενώ προέβλεψε ότι φέτος θα φτάσει το 22%, δηλαδή περίπου 1 εκατ. 200 χιλιάδες ανέργους. Πρόσθεσε δε ότι μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται από το 2ο εξάμηνο του 2012 αλλά και ότι το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει ξανά στα επίπεδα του 2008, μετά το 2020.

Ads

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, σημείωσε ότι ο οργανισμός προσπαθεί να χτίσει τείχος άμυνας ενάντια στην αύξηση της ανεργίας και τόνισε ότι η απασχόληση στον δημόσιο τομέα που για κάποιους ήταν η πιο πρόσφορη και η πιο αποτελεσματική πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί.