Διαγραφή του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 55% έως 60% αναμένεται να δεχτούν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα δημοσιεύει την πληροφορία αυτή επικαλούμενη αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, τον οποίο όμως δεν κατονομάζει. Το δημοσίευμα των FT προστίθεται σε ανάλογα δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μεγαλύτερο του 50%, το οποίο επισήμως συζητεί η ελληνική κυβέρνηση με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Ads

 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, δήλωσε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ότι απαιτείται η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων να είναι μεγαλύτερη από 50% για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
 
Για μεγαλύτερη απομείωση από 50% πιέζουν ασφυκτικά η γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως σε περίπτωση που το «κούρεμα» είναι 60% τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε έως το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος να υποχωρήσει κοντά στο 110% του ΑΕΠ.
 
Κυβέρνηση, τρόικα και ιδιώτες φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, στη χρονική διάρκεια τους (2-=30 έτη) και στο επιτόκιο (από 4% έως 5% ανάλογα με τη διάρκεια του ομολόγου).
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το PSI, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα.
 
Ανοικτό παραμένει το θέμα με τις «ρήτρες συλλογικής δράσης» εφόσον το ποσοστό συμμετοχής δεν κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και για την ΕΚΤ, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα 45 δις ευρώ περίπου και δεν θέλει να συμμετάσχει στο σχέδιο ανταλλαγής.