Ρύθμιση για  αναδρομικό κούρεμα παλαιών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που μπορεί να αγγίξει και το 50% επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξάρτητα απασχολουμένων και αγροτών.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το υπουργείο Εργασίας στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσχερές να εισπραχθούν και να απεγκλωβιστούν ταυτόχρονα χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Η λύση που εξετάζεται στηρίζεται στον επανυπολογισμό των παλαιών οφειλών με βάση το 20% του φορολογητέου εισοδήματος που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας των χρεών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εξεταζόμενο πλαίσιο θα προβλέπει αυστηρές ρήτρες αποκλεισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα αποτρέπει ενδεχόμενη κατάρρευση παλαιών ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ads

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο του ΚΕΑΟ έχει 33,86 δισ. ευρώ χρεών. Τα 16,42 δισ. δημιουργήθηκαν πριν από το 2009 και οι μη μισθωτοί οφείλουν συνολικά 15,8 δισ. ευρώ.